• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Кънчо Стойчев за ЧЕЗ: Или сделка, или правителство

Кънчо Стойчев за ЧЕЗ: Или сделка, или правителство

/КРОСС/ „Няма обективни данни, че някой иска да свали правителството. На ситуацията можем да гледаме по два начина: като трагедия или като виц. Предпочитам да я интерпретирам все едно живеем в много голям виц. Първото, което е ясно, е, че или ще има сделка и няма да има правителство, или ще има правителство, но няма да има сделка. Аз залагам на второто. Правителството ще остане, но сделка няма да има". Това заяви в „Денят започва" на БНТ социологът Кънчо Стойчев. Той гостува в предаването заедно с проф. Михаил Константинов. Основна тема: сделката за ЧЕЗ.

„Главният въпрос за мене в тази ситуация е как е възможно да стигнем дотам? Кои са тези условия, които правят възможно да попаднем в такава, ще го кажа направо, идиотия!", коментира Кънчо Стойчев. „Възможно е, когато имаш държава, но нямаш институции, които да работят. Това е оксиморон. Като нямаш институции, нямаш държава. А ако нямаш държава, как упражняваш държавността? С една пределна концентрация на власт и оттам нататък - парализа на институциите", заяви социологът.

Според проф. Михаил Константинов българският народ показа, че вече не може да бъде мамен. „Първото беше Истанбулската конвенция, която беше изритана много бързо и качествено и в обозримото бъдеще тя няма да мине. Второто е скандалът с ЧЕЗ. Скандалът с ЧЕЗ няма да мине. Въпросът е защо ядохме толкова много жаби покрай тази сделка. Опасявам се, че ако някой е взел комисионни, ще стане малко страшно. Сделката не може да мине, защото ЦЕЗ е стратегическа конструкция, каза проф. Константинов.

Според Кънчо Стойчев проблемът с българските институции е, че те са безпрекословно подчинени и командвани: „В други европейски страни те са подчинени, но степента на автономност е голяма. В президентска република, каквато е САЩ, президентът има право да уволни шефа на ЦРУ или други ключови фигури, но не може да го направи. Няма как да стане."

„Напоследък видяхме серия от нелогични неща. Имам чувството, че присъствам в театър. Аз съм в залата, играе се някаква пиеса на сцената, но тя не се играе за мене, а за някой, когото ние не виждаме. В цялата история има двойно дъно. Съгласен съм с проф. Константинов за това, че общественото мнение започва да бъде санкционираща сила. Българите могат да спират безумия и безобразия. Дано бъде така все по-често", каза Кънчо Стойчев.

Проф. Михаил Константинов: „В момента в България се случват няколко неща и ако управляващите не го разберат си отиват буквално. Първото - за Конвенцията - май го разбраха, въпреки че и там има шикалкаване. Но пак им го казвам: няма да стане тази година, няма да стане и догодина. И сделката с ЧЕЗ няма да се случи. Трябва да се мисли преди нещо да стане. А не каква я мислехме, каква стана. Каквато я мислехте, такава стана. Писна ми всяка сутрин да включвам интернет и да виждам скандала, който ще ги помете. Стига толкова!"

Кънчо Стойчев припомни събитията от началото на годината, които се отразиха върху властта: „Правителството влезе в една турболенция, в спирала от скандали. През януари и февруари имаше и убийства, и политически и икономически скандали, и управленска безпомощност, и нефункциониране на институциите. Това се случи в къс период от време. Обикновено подобни натрупвания водят до промяна. И ние тази промяна в умовете и настроенията на хората ще я видим. Не го казвам с удовлетворение, защото България трябва да ускори своето развитие. А ние не го правим. Бизнес средата е отвратителна. Инвеститорите бягат. Ние не сме на необитаема планета. Ако нещо стане в света, нашият ръст ще изчезне. Въпросът не е дали има или няма ръст, а колко е този ръст и дали решаваме най-важната си задача - да догонваме. Ако погледнем дори Албания и Македония са преди нас. Значи нещо се случва в България. И това не е стабилност, а стагнация. Да говорим, че нещо хубаво се случва, е престъпление към нацията. Ние не ускоряваме нашето развитие, а можем да го ускорим. Това, което ни пречи, е лошо управление, блокирани институции, нечестно състезание и монополизиране на целия живот, включително политически".

Проф. Михаил Константинов обаче напомни, че преди 11 години нашият стандарт е 29% от европейския. „Сега е 49%. Това е обективен факт. Постигнали сме го. Сега най-бедният регион - Северозападният, е 1/3 от европейския. Преди беше цяла България. Не се случват нещата достатъчно добре, но нещо се случва."

Кънчо Стойчев: „Нека погледнем темпа на промяна в източните страни и у нас. Те го направиха с темп, при който поколението на прехода е спасено. Нашето си отива неспасяемо."

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

ГИНКА ИМ Е НАТРИЛА ДЕДОВИЯ...

02.03.2018 20:19:29

Анонимен

ГИНКА ТРЯБВА ДА Я ПОЗДРАВЯ.БРАВО НА ТАЯ СМЕЛА ЖЕНА.НАТРИ НОСА И НА ПОЛИТИЦИТЕ И НА ПСЕВДО СОЦИОЛОГА КЪНЧО.

01.03.2018 21:50:33

Анонимен

Що коментирате само Кънчо? Що не коментирате проф. Мишо К? Щото разлика в казаното от тях няма!!! Ама сте се вторачили само в Кънчо! Идиоти!!!

01.03.2018 19:30:12

Анонимен

Кънчо говори за дебили.

01.03.2018 18:20:02

Анонимен

Кънчо говори, но не е за тъпанари! За тях балсам на душата са обесненията на цветана на мисълта с острата глава!

01.03.2018 18:11:45

Анонимен

Кънчоу,иска ти се твоите мъстии да дойдат на власт ,ама няма да стане !

01.03.2018 12:55:38

Анонимен

НА НЯКОЙ МНОГО МУ СЕ ИСКАТ ИЗБОРИ АМА НЯМА ДА СТАНЕ

01.03.2018 12:00:02

Анонимен

И ОТ ВСИЧКИ ЛЕВИ МЕДИИ НАИСКАЧАХА ГАДОВЕТЕ.

01.03.2018 11:42:53

Анонимен

И КАКТО ВИНАГИ КОГАТО СЕ ИЗКАЗВА ТРЯБВА ДА МУ СЕ НАПОМНЯ И КАКВО Е ПОЗНАЛ КАТО ЕКСПЕРТ.

01.03.2018 11:35:43

Анонимен

И КАКТО ВИНАГИ КЪНЧО ПАК НЕ ПОЗНА.

01.03.2018 11:32:13

Анонимен

КЪНЧО И СЛЪНЧО МНОГО СЕ НАПИНЯ. ГОЛЕМИЯ РАЗБИРАЧ.

01.03.2018 11:27:25

Анонимен

МАЛИИииииии, КАТО ХЛЕБАРКИ НАЛАЗИХА МЕДИИТЕ РАЗНИ СОЦИОЛОЗИ , ПОЛИТОЛОЗИ, ВРАЧКИ НА ЗАПЛАЩАНЕ.

01.03.2018 11:25:10

Анонимен

КЪНЧО АКЪЛ ДАВАЙ НА ДРУГАРИТЕ ТИ.

01.03.2018 11:21:17

Анонимен

КОГАТО ЗАГОВОРЯТ ТАКИВА КАТО ТЕБЕ И НА НАРОДА МУ СТАВА ЯСНО .ГОЛЕМИ РАЗБИРАЧИ НА ПРИКАЗКИ, А НА ДЕЛА СА КРЪГЛА НУЛА. И ТОЯ САМО КОНСТАТИРА И С НИЩО НЕ ПОМАГА.

01.03.2018 11:20:37

Анонимен

КЪНЧО, КЪНЧО ОСВЕН ВНУШЕНИЯ ЗА ДРУГО НЕ СТАВАШ.

01.03.2018 11:17:23

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.