• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

С Нюланд в София ще се обсъжда идея за нов критерий за отпадане на визите

С Нюланд в София ще се обсъжда идея за нов критерий за отпадане на визите

/КРОСС/Положителни стъпки към разрешаване на визовия режим със САЩ очакват дипломати в коментар за предстоящата визита в София следващата седмица на помощник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд. По тяхна информация американски конгресмени и сенатори са подготвили проект за промяна на правилата за отпадане на визовия режим.

Сега критерият е в съответната държава отрицателният отговор от консулските служби на молби за визи да паднат под 3%. Новата идея, лансирана във Вашингтон, била режимът да се обвърже с процента на оставащите в САЩ след изтичането на визата. Ако се стигне до тази промяна, това ще е в полза на България, защото сега отказите са около 13-15%, коментираха дипломати.

Въпросът с визите ще бъде поставен за пореден път по време на посещението на Нюланд. В София тя ще се срещне с представители на правителството и с президента Росен Плевнелиев, за да обсъдят - според Държавния департамент - енергийната сигурност и диверсификация в региона, модернизацията на отбраната, както и усилията за реформи на правителството.

Нюланд е най-високопоставеният държавен служител на САЩ, отговарящ за Европа и Евразия, и е на обиколка в района в момент, когато в САЩ се разгаря дебат за визовата и имиграционна политика.

Конкретният повод е стрелбата с 14 убити и 22 ранени в Сан Бернардино от семейство предполагаеми ислямски естремисти, които визовите служби не са засекли като потенциално проблемни за сигурността в САЩ.

Изслушванията след това в Конгреса разкриха, че администрацията не знае реално колко хора остават в страната след като са изтекли визите им.

Преди почти 20 години Конгресът прие закон, изискващ федералните власти да разработят система за проследяване на нарушителите на визовия режим. След атентатите от 11 септември 2001 г. се смяташе, че тя ще бъде важен инструмент за националната сигурност и борбата с тероризма. Двама от похитителите на самолети бяха в САЩ именно с просрочени визи.

Въпреки похарчените милиони долари, още не е известно колко чужденци от държави с визов режим остават и след разрешения срок, разказа неотдавна "Ню Йорк таймс".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

.............................................

Тая престъпничка вън от България!

15.01.2016 03:47:16

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.