• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Бойчев: Управлението на ГЕРБ занули резервите на НЗОК

Бойчев: Управлението на ГЕРБ занули резервите на НЗОК

/КРОСС/ „За каква солидарност и коректност говорим, когато през 2010 година ГЕРБ прибра резерва на НЗОК от 1.4 млрд. лв, през 2011г - 360 млн.лв от здравните вноски, а през 2013 г - 50 млн.лв" Това заяви народният представител от БСП лява България Емил Райнов по време на обсъждането на актуализацията на бюджета на НЗОК. „Министър Горанов миналата година говореше, че парите не били изчезнали, а били някъде в министерството с друг етикет. Надявам се този път да намери етикетчето и да го сложи на тези пари, защото това наруши солидарния модел и доверието в системата", допълни той. Народният представител припомни, че през 2008 и 2009 не е имало актуализация, а през 2010г - в рамките на една година е имало две актуализации и оттогава те не са спрели. „Тази актуализация е вследствие на бюджета за 2013г. Нали не сте забравили, че тази година се изплатиха дейности за 2013г?", попита Райнов.
Говорейки за липсата на справедливост, Емил Райнов изтъкна, че 2 400 000 работещи издържат цялата система- почти 2 000 000 здравно неосигурени и близо 3 600 000, за които държавата плаща вноски.
„Управлението на ГЕРБ занули резервите на НЗОК, събирани от всички български граждани в продължение на 10 години за реформа в здравеопазването." Това заяви народният представител от БСП лява България Жельо Бойчев от парламентарната трибуна по време на обсъждането на предложението за актуализация на бюджета на НЗОК. „Свидетели сме на модел на здравеопазване, който непрекъснато генерира дефицити, без значение на това колко средства даваме. Колкото повече даваме, толкова повече продължава тенденцията здравният статус на българина да се влошава", допълни той.
Бойчев припомни и стъпките, направени от БСП през 2014г в тази сфера: „Вноските за здравно осигуряване на българските граждани да се харчат за здравеопазване. Намалихме с около 30% административните разходи на НЗОК". По неговите думи бюджетът на касата за 2014г е със 113 млн.лв. по-голям от бюджета за 2013г. „Там са и тези 8 млн, в разходната част, което е наше обещание - пенсионерите да заплащат по 1 лв., вместо 2.90 лв за потребителска такса", каза той.
Народният представител обясни, че въпреки ограничените публични ресурси, непрекъснато върви лобиране за разкриване на нови лечебни заведения и финансиране на нови дейности с тези средства. „Именно заради това левицата беше внесла тази година промени в Закона за здравеопазването, които целяха да се оптимизира системата на функционирането и контрол на изразходваните средствата и въвеждането на така чаканото от всички електронно здравеопазване. Тогава колегите от ГЕРБ, които сега са много загрижени, не пожелаха този законопроект да бъде обсъден", напомни депутатът.
Бойчев припомни, че през август месец е актуализиран бюджетът на НЗОК с 225 млн, трансферирани от държавния бюджет. „Тогава ние го подкрепихме с условието да се затегне контролът", допълни той и попита министър Москов какво е направено за тези месеци. „Добре е, че не се върнахте на предложението на ГЕРБ от лятото, когато искаха 490 млн.лв за актуализация на бюджета", коментира народният представител.
Жельо Бойчев посочи болниците като основна причина за дефицитите. Според него задълженията на държавните и общинските болници в последните години непрекъснато растат. Бойчев се обърна към министър Москов с въпрос- какви са техните задължения за 2014г и кои са тези болници, които едновременно генерират задължения, а същевременно имат и депозити.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.