• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Официално: Мораториумът върху нови лекарства пада

Официално: Мораториумът върху нови лекарства пада

/КРОСС/ Парламентът отмени мораториума върху нови лекарства в бюджета на НЗОК за 2018 година. Отпадането на мораториума бе единодушно прието с 192 гласа „за".

Така народните представители отмениха Параграф 6 от Преходните и Заключителни разпоредби, според който НЗОК през 2018 година няма да заплаща за лекарствени продукти с ново международно непатентно наименование, с изключение на генерични и биоподобни лекарствени продукти.

Прогнозният разход по Бюджета на НЗОК за заплащане на новите лекарствени продукти е около 50 млн. лева. Законът за бюджета на НЗОК ще влезе в сила от 1 януари 2018 година.

Нека Корнелия Нинова да декларира, че позицията на БСП е формирана свободно съобразно аргументите, които сърцато защитава, коментира председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов по време на дебатите по актуализацията на бюджета на НЗОК за 2018 г. Той поиска Нинова да направи сравнение между генерични лекарствени средства и непатентни международни наименования. „Искам също така в това сравнение да опитате да дадете отговор защо непатентните лекарствени средства не са патентовани, защо не е завършила процедурата по тях. Искам също така да поемете ангажимент да декларирате, че вашата позиция е формирана свободно. Свободно и изцяло съобразно аргументите, които тук сърцато тук защитавате, че няма никакво влияние", коментира Данаил Кирилов. Той призова Нинова да декларира, че в случая няма конфликт на интереси.

„Уви, за съжаление не съм била права, че сме постигнали съгласие и не съм била права за третата думичка - урок. Вие не сте си научили урока, колеги. Последното изказване ми дава основание да го кажа. Не сте научили урока, че сгрешихте. Отново говорите за употреба на страховете на хората. Декларирам, че нямам конфликт на интереси. Това, че се държите по този начин означава, че при друга ситуация, ако няма натиск от обществото и опозицията, вие няма да вземете такова решение", коментира на разискванията лидерът на БСП Корнелия Нинова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.