• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Проф. Георги Михайлов: Крайно време е да се тръгне към решаване на проблемите на здравеопазването

Проф. Георги Михайлов: Крайно време е да се тръгне към решаване на проблемите на здравеопазването

/КРОСС/  „Миналата година, когато обсъждахме оставката на бившия шеф на НЗОК д-р Комитов, той отсъстваше - имаше тези за сериозно негово заболяване. Сега се процедира по същия начин и с проф. Плочев”. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” проф. Георги Михайлов от парламентарната трибуна.  Той добави, че равносметката в здравеопазването за година и два месеца е: сменени министър  на здравеопазването и двама управители на НЗОК. „Какъв е ефектът от смените и има ли такъв? Управляващите твърдяха, че искат спокойствие в системата. Това спокойствие не дойде”, констатира проф. Михайлов.

Той коментира, че проблемите в здравеопазването идват от запазването на статуквото и документите, предлагани от управляващите. Народният представител даде за пример наредбата за финансовото управление на болниците, наредбата за сключване на договори между НЗОК и лечебните заведения, както и националната здравна карта, които предизвикаха бурни дебати и негативно отношение в професионалните съсловия и обществото. По думите му тези документи показват, че НЗОК въобще не е обществен орган, а е пряко подчинена на Министерство на здравеопазването и на Министерство на финансите. „Какво избираме ние в парламента - управител на НЗОК, който няма глас в Надзорния съвет на Касата и който управляващите да сменят с различни процедури.  Крайно време е, вместо да се занимаваме с процедурните въпроси, да се тръгне към решаването на проблемите на българското здравеопазване”, призова Георги Михайлов.

 

Славчо Велков: Най-големите дългове на НЗОК са натрупани, когато Кирил Ананиев е бил председател на Надзорния съвет

 

„Най-големите дългове на НЗОК са натрупани, когато Кирил Ананиев е бил председател на Надзорния съвет на НЗОК. Сега се търси бушон чрез проф. Плочев“. Това заяви народният представител Славчо Велков от парламентарната трибуна. Той посочи, че немска здравноосигурителна каса е наела четири български адвокатски кантори, за да събират по съдебен път дълговете от НЗОК. „Този дълг не е ли натрупан напълно съзнателно и целенасочено, за да се стигне именно до такава процедура - чрез посреднически кантори ще се усвоят огромни възнаграждения и комисионни? Колко от тези комисионни ще отидат при посредника и колко ще отидат при тези, които очевидно, целенасочено, са натрупали този дълг- зам.-министърът на финансите“, подчерта Велков.

 

Депутатът от левицата припомни, че управителят на НЗОК още през 2017 г. предупреждава министъра на здравеопазването с многократни писма – 15 на брой, какво следва с натрупаните задълженията на НЗОК към чужди социални институции. „Чак на 9.02.2018 г. той пише писмо до парламента, защото никой не му обръща внимание. Но след това започва политически кръстоносен поход срещу управителя на НЗОК“, каза още Велков. Той припомни и че министърът на здравеопазването е заявил, че такива дългове на НЗОК няма, но в последствие се оказа, че проф. Плочев е бил прав.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.