Общо пет надуваеми сала бяха спрени от граничните сили на Обединеното кралство, като на тях е имало общо 102 души от различни страни, включително Сирия, Иран, Афганистан, Пакистан и Индия. Твърди се, че девет от тях са достигнали бреговете на Обединеното кралство в Кент, преди да бъдат задържани от местната полиция.

Съобщава се, че Франция - мястото на отпътуване за преминаващите канала към Обединеното кралство, е задържало около 30 други лица, които също са възнамерявали да направят рисковото пътешествие през студения Английски канал.

"Това са сериозни пропуски в сигурността и се нуждаем от спешно обяснение от французите за това, което правят, за да се захванем с тази ситуация. Имам предвид, че в операциите по издирване и спасяване тази седмица са включени и трите гранични кораба, спасителни кораби RNLI, HM Coastguard, самолет, хеликоптер, линейки, полиция и много други. Това са спешни служби за Обединеното кралство, отклонени от жизненоважни ежедневни операции ", подчерта народният представител на Консервативната партия Натали Елфике.

Въпреки усилията на вътрешния министър Прити Пател да засили сътрудничеството между Обединеното кралство и Франция за справяне с проблема, мигрантите продължават да плават, оставяйки мнозина да се съмняват дали френските власти полагат достатъчно усилия за решаването на проблема.

Според оценките на BBC, броят на мигрантите, пристигащи във Великобритания от целия канал, се е увеличил повече от шест пъти през 2019 г., въпреки усилията на Лондон да се справи с проблема. Най-малко 1892 души са преминали Ламанша през малки, често гумени лодки през 2019 г. За разлика от статистиката на правителството, 562 мигранти са се опитали да плават по канала, за да стигнат до бреговете на Англия през 2018 г.

Въпреки, че е проблем за Обединеното кралство, броят на опитващите се да достигнат бреговете му все още е омаловажаван от много по-голямото движение на хора през Средиземноморието към континентална Европа, чийто брой е надхвърлил 100 000 души през миналата година.

Вътрешният секретар на Обединеното кралство Прити Пател се среща с френския си колега многократно през 2019 г. и през септември същата година се споразумя за съвместен план за действие, за да се опита да се преодолее проблемът с миграцията между каналите. Мерките имат за цел да намалят броя на мигрантите, които се опитват да преминат през кръстовището, и в крайна сметка "опитите за преминаване на канала в малки лодки да бъдат рядко явление до пролетта 2020 г."