• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 7°C

От 1 юли ще може да се подава заявление за обезщетение за безработица и по интернет

От 1 юли ще може да се подава заявление за обезщетение за безработица и по интернет

/КРОСС/От 1-ви юли хората, останали без работа, ще могат да подават заявление за отпускане на обезщетение за безработица и по електронен път. Това ще става чрез електронен подпис или чрез ПИК, издаден от Националния осигурителен институт. Промяната беше одобрена на заседанието на правителството на 29 март. Кабинетът прие промени в осем наредби, с които се намалява административната тежест за гражданите. Една от тях предвижда отпадане на изискването да се декларира имотно състояние при подаване на заявление за социална пенсия за старост и за персонална пенсия.

Освен по интернет чрез квалифициран електронен подпис или ПИК, заявлението за отпускане на обезщетение за безработица ще може да се подава и на хартиен носител в поделенията на НОИ.

От института ще преценяват, дали съответният човек има право на такова обезщетение, в какъв размер и за какъв период, без да изискват документи за осигурителен стаж, като използват данните от информационната система.

От началото на тази година за хората, останали без работа след 31-ви декември 2016-та, се вземат предвид годините на осигуряване след 2001-ва година.

Сред одобрените промени е и въвеждането на осигурителни вноски върху доходите от обезщетения по Кодекса на труда и други специални закони. Такива обезщетения са например дължимите от работодателя на работника при временно отстраняване от работа, при преместване в друго населено място, при трудоустрояване.

Друга промяна предвижда върху средствата за социални разходи да се дължат всички видове осигурителни вноски, а не само пенсионни. В Наредбата за установяване на трудови злополуки срокът за приемане или неприемане на една злополука за трудова се удължава от 7 на 14 дни.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.