• 08 Авг 2022 |
 •  USD / BGN 1.9113
 •  GBP / BGN 2.3210
 •  CHF / BGN 2.0006
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 23°C

М. Бояджиева: Средствата за висше образование в бюджета и ангажиментът за оптимизация се разминават

М. Бояджиева: Средствата за висше образование в бюджета и ангажиментът за оптимизация се разминават

/КРОСС/ „Разминават се заложените средства за висшето образование в проекта на Закона за държавен бюджет за 2016г и ангажиментът за оптимизиране на системата на висшето образование, записан като основна мярка в проекта за бюджет". Това заяви народният представител от "БСП - лява България" Мариана Бояджиева по време на парламентарен контрол към министъра на образованието Тодор Танев. Тя обясни, че обикновено понятието оптимизация се свързва с най-доброто, практиката у нас е променила това разбиране, свеждайки го до намаляване на числеността и закриване. „В стратегията за висше образование е записано, че трябва да се направи категорична преоценка на философията за самоцелни икономии във висшето образование", коментира народният представител. По нейните думи се предвиждат средствата за висше образование да бъдат намалени с 2 848 000 лв. „Изключително тревожно е, че при тези ниски стойности за висше образование в размер на 0.5% от БВП ще трябва да се финансира изпълнението на програмата за консолидиране на висшите държавни училища. Това финансиране е далеч от световната и европейска практика и това го знаят преподавателите и студентите в българските висши училища", подчерта Бояджиева. Та е категорична, че като ресорен министър Танев трябва да изпълнява стратегията за висше образование България и да продължи да работи за постигане на една от конкретните цели в нея - подобряване на достъпа до образование и увеличаване на завършилите висше образование до равнище на 36% до 2020г. „Как и с какви критерии ще се оптимизира структурата на висшето образование и какви национални цели ще бъдат постигнати?", попита Бояджиева.

В хода на парламентарния контрол депутатът от "БСП - лява България" Стоян Мирчев се позова на отговора на образователния министър и обобщи: „Министърът потвърди прехода към платено висше образование и включването на държавно финансиране на частните университети, каквато вече е реалността в средното образование". Той засегна и друг проблем - оценяването и финансирането на научната дейност. „Имаме информация, че вече е назначена комисия от 11 човека за оценяване на научната дейност в научните организации и университетите. Те се назначават от министъра. Това носи политически субективизъм и позволява натиск върху университетската автономия". Това допълни по темата народният представител Стоян Мирчев. Той попита защо трябва да се политизира и науката. „Какво ще оценяваме при положение, че в бюджетът, който се подготвя, отново се нарушава законът и не се дават на университетите 10%, които те трябва да използват за създаване на наука. Ние ще оценяваме науката там, където няма пари тя да се прави", подчерта той. Според него със заложения бюджет БАН ще изпадне в пълен колапс. „Оптимизацията и липсата на финансиране е тотален геноцид към науката и от там към държавата. Бюджетът за висше образование се намалява с 3 млн. лв, а бюджетът за БАН приравнява асистентите със заплатите на хигиенистите в организацията", каза още Мирчев. По неговите думи според европейските норми университетите трябва да съхраняват културата, социалната дейност и регионалното развитие. „Поради засилващата се бедност у нас социолозите твърдят, че нараства броят на младите, които просто не могат да излязат от населеното си място, за да отидат да се образоват в някои от съседните градове", уточни той. Според Мирчев се носи мълвата, че при тази оптимизация един от потърпевшите университети, които ще бъде закрит, е Шуменският, а това е регион, където хората няма къде да отидат, обезлюдява се и България реално там изчезва. „Това е район, който има нужда от висше училище. Говори се за оптимизация на 52 висши училища, но държавните в страната са 38 и оптимизацията ще е само върху тях, тъй като върху частните не може да се прилага. Те са по съвсем други закони", обясни той. Стоян Мирчев е категоричен, че това ще е просто действие на закриване и сливане на държавните висши училища. „Днес се извърши едно национално предателство в зала срещу сигурността на държавата, не правете това в образованието или поне не бъдете съучастник в сегашното управление", заключи народният представител от левицата.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2022 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.