• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

МОН започва кампания срещу насилието в българските училища

МОН започва кампания срещу насилието в българските училища

/КРОСС/ Министерството на образованието и науката започва кампания срещу насилието в българските училища. В тази връзка министърът на образованието и науката Тодор Танев отправи предложение към министъра на правосъдието Христо Иванов да се потърси правна рамка за инкриминиране на словесни и физически актове на насилие над учители, свързани с учебния процес, съобщава пресцентърът на МОН.

Още на 16 декември 2014 г. министър Танев проведе среща и с министър Веселин Вучков за съвместни действие с МВР, свързани с ограничаване на насилието и употребата на наркотици сред българските ученици.
Днес Министерството на образованието и науката изпрати писмо до регионалните инспекторати по образованието (РИО) в страната с искане до 13 март 2015 г. да бъде изготвена обобщена информация за проявите на насилие в българските училища. Информацията трябва да обхване периода от началото на настоящата учебна година до края на месец февруари 2015 г. Тя ще бъде разделена в следните три групи: насилие между ученици; насилие от страна на учители или родители над ученици; насилие от страна на ученици и/или родители над учители.

Още в началото на своя мандат министър Танев разпореди всеки възникнал инцидент да бъде докладван спешно в кабинета му.

Получената информация ще бъде анализирана от експертите на Министерството на образованието и науката и с помощта на училищни психолози и педагогически съветници ще бъдат приети спешни мерки срещу насилието в българските училища.

Министерството на образованието и науката отваря широк обществен дебат за причините и начините за преодоляване на насилието в българските училища.


Приложение:
До
Началниците на РИО

Уважаеми госпожи и господа,
Във връзка с регистрирани инциденти и прояви на насилие в училища и на основание на Механизма за противодействие на училищния тормоз между децата и учениците в училището, утвърден със Заповед № РД09-611/18.05.2012 г. на министъра на образованието, младежта и науката, моля да предоставите обобщена информация от училищата на територията на Вашата област, относно регистрирани прояви на различните видове агресия, както следва:

Наличие и брой регистрирани случаи на противообществени прояви, вандализъм, автоагресия, суициди, неадресирана агресия, физическа агресия; вербална агресия, психически тормоз, виртуален тормоз:
- от учители или родители над ученици;
- от ученици или родители над учители,
- между ученици.

Предвид актуалността на проблематиката Ви моля да предоставите изчерпателна информация в Министерството на образованието и науката, дирекция „Достъп до образование и подкрепа на развитието", в срок до 13.03.2015 г. Информацията трябва да подадете както на хартиен носител, така и на имейл: t.predova@mon.bg.

Ваня Кастрева
Заместник-министър на образованието и науката

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Даскала

Насилниците и простаците са дечицата на сегашните богаташи и на бъдещите им мутраци. Ако не се въведат санкции срещу малоумниците (те така или иначе няма да научат нищо), ще страдат всички. Сегашните учители са безправни и по тоя случай - безотговорни. Те не искат да са жертви на боклуците в сегашното ни общество. Какво да се очаква от тях? Как да озаптят едно бъдещо педерунгелче, родено от проститутка и политик?

28.02.2015 00:26:55

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.