• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Брезово подкрепи предложенията на БСП за реализацията на младите хора у нас

Брезово подкрепи предложенията на БСП за реализацията на младите хора у нас

/КРОСС/ /КРОСС/ Куклен и Садово поискаха качествено здравеопазване за малките населени места

„Всяка година в България завършват около 250 000 студенти, но няма лекари, учители и инженери. Заради липсата на реализация, младите отиват в чужбина. Подкрепяме вашето предложение лекарите да остават да работят у нас поне първите 5 години след завършването си, но предлагаме това да се разшири и за специалистите в технологичния сектор". Това казаха жители на община Брезово на среща с говорителя на ПГ на „БСП за България" Елена Йончева и секретаря на групата Ирена Анастасова.

Хората настояха, субсидиите за производство на пшеница и зърнени култури да се разпределят и за производството на зеленчуци, плодове и отглеждане на животни. Учители, присъстващи на срещата, заявиха, че забраната децата да повтарят от първи до четвърти клас ще доведе до още по-голяма неграмотност и настояха това да бъде премахнато от системата на образованието. Учителите коментираха, че подготвената от управляващите реформа- в училищата да преподават хора, които нямат педагогическо образование е панически ход и това ще доведе до още по-голямо намаляване на качеството на образованието.

Народният представител Ирена Анастасова каза, че трябва да има по-добра връзка между училището и бизнеса, за да могат младите хора да трупат опит. „Трябва да се направи анализ за това- какви кадри са необходими на бизнеса и тези специалности да бъдат застъпени в средното образование", каза още тя. Анастасова добави, че учителите са превърнати в администратори и вместо да преподават, пишат всякакви документи и отчети. Народният представител каза още, че във „Визия за България" левицата предлага бедните семейства да бъдат подпомагани за образованието на децата им, докато те не завършат 4-ти клас.
„В Европа здравеопазването е солидарно и хората с ниски доходи могат да получат качествена услуга. У нас, обаче, не е така", каза говорителят на ПГ на БСП Елена Йончева.

Тя заяви, че по този показател ГЕРБ са най-антиевропейската партия, а това, което правят в здравеопазването, е крайно дясно. „В Европа 10% от парите за здраве идват от хората, а в България, най-бедната страна в ЕС, те се делят 50 на 50. 4 млрд. лв дава държавата и още толкова идват от всички граждани, това не е справедливо", добави Йончева. Тя каза още, че болниците не трябва да са търговски дружества, а частните болници не трябва да се финансират от НЗОК. „Трябва да се обърне внимание на доболничната помощ и да се инвестира в профилактиката, защото хората имат нужда от добро и навременно лечение", коментира още Елена Йончева. Тя обясни, че вотът на недоверие е възможност хората да видят проблемите на здравеопазването и да чуят какво предлага БСП, защото здравеопазването е пред фалит. „Болниците имат задължения към държавата в размер на 600 млн. лв. и още 200 млн. лв. към чужди застрахователи", обясни народният представител.

На среща с жителите на Куклен народният представител Станислав Владимиров обясни, че ние сме една от малкото страни с толкова висок ДДС върху детските храни, лекарствата и принадлежности, свързани с отглеждането на децата. „Има стоки от първа необходимост, на които ставката от ДДС може да бъде близо до нулата", категоричен бе Владимиров. По думите му ролята на държавата твърде дълго време е оставяна встрани. „Държавата може да бъде не само регулатор, но и инвеститор в редица сектори, като енергетиката, например", добави народният представител. В Куклен депутатът Кристина Сидорова заяви, че „Визия за България" е разговор за родината ни - надпартийно и надмандатно. „Диагнозата на състоянието на страната е ясна, търсим решенията. Най -важното е да намерим решенията, с които да спрем демографската катастрофа", коментира тя. Сидорова обясни, че във Визията левицата предлага повече държава- там, където е необходимо, промяна в системите на образованието и здравеопазването. „Важно е да имаме грамотни и мислещи хора на финала на образованието си, които да остават тук и да работят за просперитета на родината си", категорична бе Кристина Сидорова.

На срещата с народните представители Жельо Бойчев, Георги Стоилов и Стефан Бурджев жители на общ. Садово поискаха отпадането на делегираните бюджети в образованието. „Парите в училищата трябва да се дават заради знанията на нашите деца, а не на брой ученици.

Това създаде порочен модел и намали качеството на образованието", казаха те. Жителите на Садово, сред които и представители на други партии, поискаха и по-качествено и достъпно здравеопазване и заявиха, че подкрепят внесения от левицата вот на недоверие.

Те добавиха, че преди няколко месеца населеното място е наводнено няколко пъти от канал на Напоитени системи, но никой не им е обърнал внимание и поискаха съдействие от народните представители за решаването на проблема. Депутатът Героги Стоилов обясни, че България трябва да се завърне към традиционните отрасли, като овощарство и зеленчукопроизводство. „Фермерските пазари са разсипани в страната. Земеделието е пренебрегвано. Корупцията на всички нива е огромен проблем, а голямата част от субсидиите в земеделието се взимат от няколко души.

С „Визия за България" искаме да променим този модел", заяви Стоилов . На срещата народният представител Жельо Бойчев разясни накратко документа, който левицата предлага и заяви, че Визията цели да промени социално-икономическия модел на страната. Той добави, че мотивите на БСП за вота на недоверие в здравеопазването са писани заедно със съсловните и пациентски организации, за да бъдат отразени всички наболели проблеми в сектора.

Народният представител Стефан Бурджев заяви, че държавата отсъства от селата и малките населени места. „ГЕРБ провеждат политика за унищожаване на българското село. Страната ни не отстоява своите интереси в областта на сектори, като животновъдство, овощарство и зеленчукопроизводство", каза още Бурджев.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.