• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Образованието - приоритет в Бюджет 2017? Едва ли...

Образованието - приоритет в Бюджет 2017? Едва ли...

/КРОСС/ Образованието и науката да бъдат приоритет във формирането на Бюджет 2017 предпочитат най-много от читателите на КРОСС. Сред седемте изброени в анкетата сфери, образованието са посочили 38.8 % от отговорилите на въпроса "Коя сфера трябва да бъде приоритет в Бюджет 2017?"

След образование и наука читателите са предпочели: Здравеопазване - 27.9 %, Социална политика - 13.3 %, и Бизнес и икономика - 8.5 %. Следват 6.7 % за обществен ред и сигурност, 3.0 % за туризъм и едва 1.8 % за енергетика.

Като приоритети за следващата бюджетна година председателят на бюджетната комисия Менда Стоянов посочи образованието.

Приоритетът за този политически сезон е образованието. Всички виждаме, че това е ключово. С развитието на икономиката, все повече е нужна квалифицирана работна ръка, която да намира своята реализация в България и да не търси реализация навън. Така че образованието, средното образование и реформа във висшето образование. Разбира се, инфраструктурата продължава да е приоритет. Още повече, че в новия програмен период не се предвиждат толкова много средства за инфраструктура. Там средствата се приоретизират към иновации и проекти в тази посока, каза Менда Стоянова.

Как обаче с 3,18% от БВП образованието е приоритет и реформата ще започне? - пита Юлиян Петров, председател на СО „Подкрепа".

По думите му, еуфорията на българското правителство е насочена към това да повтаря непрекъснато, колко са важни нашите деца и да изпълнява и обяснява „достойнствата" на новия закон за предучилищното и училищно образование.

В навечерието на 15 септември той отбеляза, че 21 146 ученика са останали извън образователната система на България само за миналата учебна година. От тях само 11257 са необхванати, защото останалите 9889 са напуснали страната.

Учителите работят средно 40 години, за да вземат пенсия, която е 40% от ниската им заплата.

А надеждата на българските учители за увеличените с 10%, обещано на учителския събор, засега остава неоплавдана.

Образователният министър Меглена Кунева отново остави без отговори въпросите за заплатите на учителите. Тя каза само, че започват разговорите за бюджета и и това което е записано в колективния трудов е предмет на много дълги преговори.
Увеличението може да се случи в новата бюджетна година, но само ако има възможност, посочи Кунева и сложи точка по темата. Вицепремиерът подчерта, че всичко това се случва в условията на силни бюджетни икономии, за да можем да държим бюджетният дефицит, да слезем под този праг, който в момента сме стигнали и не е добре да имаме.
По думите й финансовият министър Владислав Горанов нищо не е обещавал, а и 10% едва ли драматично ще променят материалното състояние в бранша.

В разговор за бюджета за 2017-а председателят на бюджетната комисия Менда Стоянов посочи, че натрупаният излишък от близо 3.3 млрд. лева към края на август 2016 г. ще бъде усвоен до края на годината.

Премиерът Бойко Борисов обаче разби и тези надежди, че част от него ще бъдат за образование.

Парите, натрупани в държавната хазна в резултат на разбитата контрабанда и свиването на сивата икономика, ще отидат за плащане за АЕЦ "Белене", обясни той.

Бюджетът за следващата година ще бъде готов преди президентските избори на 6 ноември, увери председателят на бюджетната комисия.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.