• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 7°C

Разбиха престъпна група, укривала данъци от обществени поръчки за саниране

Разбиха престъпна група, укривала данъци от обществени поръчки за саниране

/КРОСС/ ГДБОП и спецпрокуратурата разбиха престъпна група, укривала данъци от обществени поръчки. Четирима души са с повдигнати обвинения. Преди минути приключи пресконференцията на Спецпрокуратурата и ГДБОП.

Стана ясно, че престъпната група се е занимавала с обществени поръчки, свързани със саниране. От прокуратурата заявиха, че ремонтни дейности са извършвани. Проблемът е обаче, че парите, които е трябвало да отидат под формата на данъци в държавната хазна, не са отивали там. До момента по разследването са иззети близо 750 000 лв, също така са иззети монети с лика на Ататюрк в банков сейф.

От прокуратурата заявиха, че за периода 2017 - 2018 година групата е усвоила около 50 обществени поръчки, има данни за проекти в община Главница, Лисичино и Върбица. Ремонтирани са предимно обществени сгради, детски градини, укрепвани са и речни крита. Разследващите заявиха, че фирмите са били регистрирани на социално слаби лица.

Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП: Тази операция и реализация, съвместно със специализираната прокуратура е част от усилията на ГДБОП и специализираната прокуратура по един от основните ѝ приоритетни задачи - подобряване фиска на страната. Тези фирми развиват дейност, но не предоставят и не отчитат цялата информация за собствените си приходи пред НАП, с който осъществяват престъпен състав, който към момента успяхме според мен да докажем съвместно със специализираната прокуратура.

Кирил Пейчинов, заместник-ръководител на Специализирана прокуратура: Само едно дружество, контролирано от групата, за една година не е внесло ДДС в бюджета над 380 000 лева. Десетки са дружествата, които са предмет на разследване.

В хода на разследването са иззети множество фалшиви печати и документи. Към този момент няма информация дали в корупционната схема са замесени общински служители.

Сигналът в ГДБОП е подаден през октомври 2017 г. По-късно днес трябва да бъдат гледани мерките за неотклонение на четиримата задържани.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Денисс

А от срамежливо протестиращата ,в подкрепа на правителството,обидена на Е. Йончева Строителна камара има ли представители в тази далавера?

21.12.2018 09:30:52

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.