• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Десет години „Вяра и общество” в ефира на БНТ

Десет години „Вяра и общество” в ефира на БНТ

/КРОСС/ Предаването за религиозна публицистика и култура „Вяра и общество" този петък (4 декември) чества своята десета годишнина в ефира на БНТ. 

На празничното тържество, което се провежда с любезното домакинство на Столична библиотека, са поканени представители на всички традиционни изповедания, както и гости на предаването - писатели, зографи, хора от научния, обществен и политически елит. В събитието специално участие ще вземе формацията за българска църковна музика „Светоглас", основана от Даниел Спасов и Милен Иванов, също колеги от БНТ.
Годишнината ще премине под знака на две дарителски инициативи - в помощ на Столична библиотека за осигуряване на нова православна литература и за подпомагане на кухни за социално слаби хора към църкви в Софийската епархия.
„Умишлено искаме да избягаме от проблемните и злободневни теми, с които сме се занимавали през годините - архонтите, агентите на ДС, масоните в църквата, симптомите на радикален ислям у нас, посегателствата на сектите върху децата и т.н. На всичко това достатъчно много сме отделяли време в предаването. По случай празника ни искаме да обърнем внимание на духовните послания", коментира акцента в празничния ден авторът на предаването Горан Благоев. Това ще бъде и фокусът на броя по случай рождения ден на „Вяра и общество", който ще се излъчи на 26 декември т.г.
През годините предаването се разви и завоюва своята сигурна аудитория. То стартира като половинчасово ежеседмично издание, а в момента е с продължителност един час и се излъчва на живо, което дава възможност за пряко участие и на зрителите в обсъжданите теми. Именно техният принос ще бъде един от акцентите в броя на 5-ти декември (събота). Под надслов „Доброто, което сториха зрителите на „Вяра и общество" ще бъде излъчен обзорен репортаж за двете най-големи дарителски кампании на предаването, които събраха близо 30 хил. лева. Средствата, дарени от зрители, бяха използвани за спасителен ремонт на Трънския манастир „Св. Архангел Михаил" и за зографисването на българския параклис на Антарктида „Св. Йоан Рилски".
За тези 10 години „Вяра и общество" реализира близо 400 предавания. В едно от тях бе и първото (и засега единствено) телевизионно интервю в ефир с българския патриарх Неофит, който разговаря с Горан Благоев в навечерието на Националния ни празник - 3 март през 2013 година. По повод годишнината на „Вяра и общество" Негово светейшество написа в специалната паметна книга на екипа: „Десет години с вяра в Бога и предано служение на обществото - към нови успехи!".
Пред камерата на „Вяра и общество" са заставали също духовни водачи и авторитети от България и чужбина - патриарх Максим, Вселенският патриарх Вартоломей, духовният глава на Македонската православна църква архиепископ Стефан, покойният Руски патриарх Алексей II, покойният Велик магистър на Суверенния военен орден на Малта принц Ендрю Бърти и държавният секретар на Ватикана Анджело Содано (сега пенсионер).

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.