• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

К. Стаменов: Повишаването на цента "задължение към обществото" е най-мързеливото решение

К. Стаменов: Повишаването на цента "задължение към обществото" е най-мързеливото решение

София /КРОСС/ Това, което притеснява бизнеса в механизма за повишаване на цената на тока е, че не бяха намерени и активирани всички резерви в енергетиката и се пристъпи към най-мързеливото решение - повишаване на цента на „задължение на обществото". България става най-скъпата държава след Дания в Европейския съюз по т.нар. фиксирана компонента в цената на електроенергията. Това каза за БНР Константин Стаменов от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори по повод несъгласието на бизнеса с новите цени на тока.
Това изначално нарушава нашата конкурентоспособност изначално, защото почти половината от крайната цена на електроенергията няма да можем да я договаряме, тя е изначално определена и фиксирана добавка. Другият проблем е, че ние нямаме либерализиран пазар и нямаме достатъчно конкуренция измежду електропроизводителите на свободния пазар.
Нашите преференциални производители, освен че не останахме с впечатлението, че всичко е законно при тях, нито един от тях не е получил нотификация, че не получава прекомерна държавна помощ. Ние нямаме такива нотификации нито за възобновяемите, нито за когенерациите, нито за двата ТЕЦ-а в Маришкия басейн. Това е трябвало да бъде направено още когато са определени преференциалните цени.
Според него преходът към възобновяема енергия не е направен интелигентно, без натрупването на дефицити: Тогава и правителството, регулаторът, обществото и бизнесът го проспахме това и сега имаме едни огромни преференциални производители, които не могат да ни влязат в джоба.
Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев подкрепи становището на Стаменов, че България заедно с Дания е с най-скъпата съставна част в цената, която не зависи от пазара, определя се от КЕВР и изразява направените грешки:
Тя е половината от цената, която бизнеса плаща. Тя в абсолютен, а не в относителен размер, е най-голяма в ЕС. В нея са включени грешките от скъпите договори, сключени от американските централи зад гърба на обществото. В тази съставна част „задължение към обществото" са включени и ВЕИ-тата, голяма част от които незаконно присъединени. Това го потвърди и доклад от преди няколко дни на временната анкетна комисия към парламента. Голяма част от когенерациите продават също в нарушения.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.