• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

128 нови кметства ще има Северозападът

128 нови кметства ще има Северозападът

/КРОСС/ Нови 40 кметства във Врачанско ще бъдат разкрити за изборите през есента. След промените в закона, бариерата за избор на кмет падна от 350 на 100 души, които трябва да обитават селото по постоянен адрес. По прогнозни данни на база преброяването на населението от ГРАО през 15 юни т.г., голяма част от населените места в областта минават бариерата. Прогнозите могат да претърпят промени ако се окаже, че някое от населените места, които са на ръба на границата, са обезлюдели, предава вестник "Конкурент".

С изключение на Козлодуй, във всяка една от десетте общини в областта ще бъдат разкрити нови кметства. Най-много ще бъдат на територията на община Мездра, където по новите изисквания отговарят 14 села, които до момента са били управлявани от назначени кметски наместници. Сега в тях местните ще могат да отидат до урната, за да изберат сами управника си. Урни ще бъдат отворени във Върбешница, Горна Бешовица, Дърманци, Злидол, Крапец, Крета, Лик, Лютиброд, Лютидол, Очиндол, Ребърково, Руска Бела, Старо село и Царевец. 7 ще са новите кметства в община Криводол.

По 5 са новите кметства в общините Враца и Роман. На новите изисквания в закона вече отговарят врачанските села Веслец, Вировско, Власатица, Лютаджик и Оходен, а в Романско - Долна Бешовица, Курново, Стояновци, Струпец и Хубавене. По 3 нови кметства ще има в Оряхово и Бяла Слатина. В крайдунавската община ще се избират кметове в Галово, Горни Вадин и Долни Вадин, а в Бяла Слатина - в Буковец, Драшан и Комарево. Избори ще се провеждат и в борованското село Сираково, мизийското село Войводово и хайрединското Бързина.

43 села в област Монтана ще избират кметовете си Новите кметства в Монтанско ще са 43. Най-много ще бъдат те в община Монтана-8. Очаква се кмет да бъде избран в селата Безденица, Винище, Горна Вереница, Долна Вереница, Долна Рикса, Клисурица, Сумер и Трифоново. В община Берковица до урната ще излязат хората от 7 нови населени места-Бистрилица, Бокиловци, Гаганица, Котеновци, Мездрея, Слатина и Ягодово. Общините Георги Дамяново и Чипровци ще имат по 6 нови кметства. В първата община избори ще има в селата Видилица, Гаврил Геново, Дива Слатина, Дълги дел, Каменна Рикса и Меляне. В община Чипровци кметове ще избират и Бели-мел, Горна Ковачица, Горна Лука, Железна, Мартиново и Митровци. 5 са кметствата в община Лом, които отговарят на новите изисквания за население по настоящ адрес повече от 100 души - Добри дол, Долно Линево, Орсоя, Сливата и Станево. В община Брусарци избори ще се провеждат в Буковец, Дъбова махала, Киселево и Княжева махала. 3 от наместничествата във Вълчедръм стават кметства. Урни очакват хората от Бъзовец, Горни Цибър и Игнатово. По две кметства разкриват в общините Бойчиновци и Вършец. В първата община избори ще има в Бели брод и Кобиляк, а във Вършец - в селата Драганица и Черкаски.

Без промени остават две от общините в Монтанско Медковец и Якимово.

Във всяка община от област Видин ще има нови кметства, сочат прогнозните данни, направени на база преброяванията от ГРАО. Общият им брой е 45. Най-много ще са те в община Видин - 10. Избори за кмет ще има в селата Генерал Мариново, Динковица, Дружба, Жеглица, Каленик, Майор Узуново, Плакудер, Рупци, Търняне и Цар Симеоново. 7 от местата, които са били с наместници в община Видин вече ще имат кметове. Това са Бела, Воднянци, Държаница, Извор, Карбинци, Медовница и Септемврийци. 6 села в община Белоградчик също ще излизат до урните наесен - Боровица, Рабиша, Раяновци, Салаш, Стакевци и Чифлик. Толкова ще бъдат и новите кметства в община Ружинци-Гюргич, Динково, Дражинци, Плешивец, Тополовец и Черно поле. В общините Чупрене и Кула, 4 от населените места, които до момента са управлявани от назначени наместници, сами ще избират кмета си. В Чупрене границата от 100 души по настоящ адрес преминават Долни Лом, Репляна, Средогрив и Търговище, а в Кула -Големаново, Старопатица, Тополовец и Цар Петрово.

Бойница, Брегово и Макреш ще имат по 2 нови кметства. Кметове в Бойница ще избират селата Бориловец и Шишенци, а в Брегово-Делейна и Тияновци. Селата Подгоре и Цар Шишманово от община Макреш също се очаква да проведат избор за кмет. По едно ново кметство ще има в Ново село и Грамада - Ясен и Бранковци.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.