• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Столична община се отказа да загражда паметника пред НДК

Столична община се отказа да загражда паметника пред НДК

София /КРОСС/ Столичната община се е отказала от идеята да загради паметника пред Националния дворец на културата (НДК), показва справка на "Дневник" в регистъра на Столичната община. Публичната покана за избор на изпълнител е била оттеглена на 26 май.
Идеята беше 12-метрова ограда да скрива монумента, докато бъде взето окончателното решение за съдбата му. Причината Столичната община да се опита да търси начин за обграждане на разпадащата се скулптурна композиция е, че авторът на "1300 години България" Валентин Старчев е подал жалба пред Върховния административен съд. Той атакува решението на Административния съд - София-град, който прекрати делото срещу решението на Столичния общински съвет монументът да бъде демонтиран. Новата процедура ще отложи във времето решението за бъдещето на паметника и то ще дойде със сигурност за след края на ремонта на градината пред НДК, който трябва да е завършен през октомври.
Прогнозната стойност на поръчката за оградата беше 200 000 лева без ДДС, като средствата трябваше да дойдат от бюджета на дирекция "Зелени системи". Оградата трябваше да бъде с дължина 70 м и средна височина 12 м.
Монументът "1300 години България" е в окаяно положение от години. През 2012 г. Столичната община премахна тонове железа от разпадащия се паметник, защото бяха опасни за преминаващите. Тогава Диков инициира анкета в интернет, в която повечето гласували поискаха събарянето на монумента, построен през 1981 г. и открит от комунистическия лидер Тодор Живков. В края на миналата година Столичният общински съвет взе решение за демонтажа на паметника, като фигурите от него трябва да бъдат преместени в Музея на София. Със същото решение се предвиди и възстановяването на мемориалните плочи на първи и шести пехотен полк.
Плочите са били премахнати през 1977 г., когато започва строежът на НДК, който дотогава е бил казармен регион. Плочите са поставени в почит на над 3000 войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Представлявали са три стени, разположени във формата на буквата П, а на специални табели са били изписани имената на загиналите за отечеството. Открити са през 1934 г. от цар Борис III.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.