• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8224
  •  GBP / BGN 2.2744
  •  CHF / BGN 2.0039
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Бедствието взе две жертви в Благоевградско, в неизвестност са мъж и жена от Девин

Бедствието взе две жертви в Благоевградско, в неизвестност са мъж и жена от Девин

/КРОСС/ Баща и син се удавиха в реката в село Илинденци, община Струмяни. За по-малко от час екипите на „Гражданска защита" откриха телата на 45-годишния мъж и 9-годишното дете. Първоначално беше открито тялото само на бащата. За откритото тяло на момчето съобщи за Радио Благоевград областният управител Бисер Михайлов: „Открито е момчето. Компетентните органи ще направят разследване и ще изяснят на какво се дължи". 

Бащата и детето са се прибирали от празника Трифон Зарезан в лозовите масиви над селото. Хора, живеещи край реката, чули виковете им и подали сигнал, обясни кметът на община Струмяни Емил Илиев. Цял ден екипите на „Гражданска защита" се опитват да укрепят дигата на Струма в началото на селото. Ситуацията е изключително тревожна, но не бедствена, каза Илиев.

Свлачище се е активизирало в непосредствена близост до с. Каменица и застрашава пет-шест къщи в края му.

Всеки момент може да поддаде и свлачището край пътя между Струмяни и Илинденци, което откъсна част от пътното платно миналата година. Бисер Михайлов отчете, че обстановката в областта се успокоява: „По принцип обстановката се успокоява навсякъде. Следим постоянно нивата на двете реки. Пътищата са почистени".

Бедствието в община Девин вероятно също е взело две жертви. Полицията издирва телата на мъж и жена, паднали с колата в реката в центъра на града, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР Смолян Николай Димов, според когото вероятно инцидентът е станал заради ПТП: „Кола с мъж и жена е паднала в реката. Автомобилът сме го намерили. Хората не са вътре. Вероятно има трагичен инцидент и с двамата. Само предполагаме самоличността им. Докато не намерим тела, не е редно да обявяваме имена. На мястото се извършва оглед. Образувано е досъдебно производство".

Бедствено положение е обявено в общините Провадия и Дългопол, където проливните дъждове наводниха улици, дворове, къщи, обществени сгради и пространства.

В Провадийско най-тежко е положението в селата Блъсково, Комарево, Тутраканци и Бозвелийско, където има десетки наводнени къщи, съобщи кметът Филчо Филев.

До този момент в Блъсково наводнените къщи са 12, в Комарево и в Бозвелийско - 10, в Тукраканци - две.
Тази сутрин, за да бъдат предпазени селата в близост, е била скъсана дигата на язовир „Комарево". Целта е била водата да се оттича към нивите и река Провадийска и да не наводни населените места, обясни кметът. Положението обаче продължава да се влошава и се налага предприемане на допълнителни мерки.

Кметът на Аврен е предупреден за прииждащата приливна вълна. Край село Синдел са евакуирани хората от две газостанции, които са на пътя на отприщената водна маса от язовир „Комарево".

Обилните валежи отново наводниха аксаковското село Долище, където под вода е и кметството. Предприето е евакуиране на трудноподвижните хора от наводнените домове.

Заради високите скатни води, които не могат да се оттичат в пълноводната в Камчия, са наводнени две улици в ниските части на Дългопол до жп гарата. До тази сутрин в общината падналите количества дъжд са около 70 л/кв. метър. Кризисният щаб заседава в общинската администрация и поддържа връзка с всички институции.

Язовир „Елешница" в община Дългопол прелива, изпратени са екипи на място, от местната администрация също се предприемат мерки. Спряно е контролираното изпускане на язовирите „Тича" и „Цонево", за да може да се осигури проводимостта на река Голяма Камчия. Спряно е и изпускането на язовир „Снежина" в община Провадия.

За да се поеме високата приливна вълна, продължава контролираното изпускане на язовир „Черковна".

Айтоският проход е затворен за движение в отсечката Провадия - Айтос поради наводнен участък, съобщиха от Областно пътно управление Варна. Движението е пренасочено през обходен маршрут Провадия-с. Бозвелийско-Старо Оряхово-Дюлино-Айтос.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.