• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Васил Станимиров: Българските общини трябва да имат прозрачно и справедливо финансиране

Васил Станимиров: Българските общини трябва да имат прозрачно и справедливо финансиране

/КРОСС/ Кметът на Ковачевци Васил Станимиров в интервю за „Агенция КРОСС“ относно финансирането на общините и тяхното обезлюдяване.

Г-н Станимиров, какъв трябва да бъде механизмът на разпределение на парите за общините?

Механизмът трябва да бъде прозрачен и справедлив, защото през последните години виждаме точно обратното.

Извън бюджетите на общините се разпределят едни средства, които не са никак малки и някой път дори надминават капиталовите разходи на дадените общини, които са на „мой човек“, когато имаш такъв човек, получаваш средства, но, когато нямаш, населението, кметството, общината страдат.

Крайно време е тази порочна практика, която не е от вчера, а – от доста отдавна, да приключи.

Едно време имаше Национално сдружение на общините, което се ползваше с голямо доверие от централната власт и общините и такива неща се допускаха по-рядко.

Сега също го има, но в един момент се получава такова разпределение на средства, за което не знаят и явно има нещо, което явно куца и което трябва да се отстрани.

Чух от телевизии и радиа дискусия, че това едва ли не е практика от преди „И вие сте го правили преди и ние ще го правим“. Трябва да спре и да има някаква справедливост.

Например община Ковачевци от 3 години се бори за финансиране – дофинансиране на водопроводната мрежа на общинския център Ковачевци.

Три години пускаме, писма молби да се до финансира този водопровод и ето отново община Ковачевци е извън този списък.

Методът, по който се разпределя финансирането, не е справедлив

Какво се случва с малките общини, тъй като е всеизвестно, че до голяма част от тях пари изобщо не стигат а състоянието им е окаяно,

Аз не мога да кажа, че специално за община Ковачевци не стигат парите, напротив имаме добра събираемост на местните данъци и такси, нямаме просрочени задължения към доставчици.

Но виждаме, че средствата за капиталови разходи, които се разпределят, не са справедливи.

Например Държавен фонд „Земеделие“ ощетиха малките населени места, защото за да имаш конкурентноспособен проект, трябва да имаш определен брой жители, специално в нашия район Перник, всички населени места са малки и загиващи и до тях средства не стигат, защото няма достатъчен брой жители.

По този начин Държавен фонд „Земеделие“ става недостъпен, ако през миналия програмен период сме имали 9 милиона финансиране, то в новия период – след 2015-та година промениха ранкинга на проектите и реално погледнато имаме един спечелен проект при положение, че не сме пропускали кандидатстване.

Имаше и една добра идея за подпомагане на малките общините чрез фонд, но за съжаление тази идея не се случи. В момента там, където има влияние на управляващата коалиция, се разпределят средства, а там, където няма, не се...

В момента за област Перник нито една община не е получила финансиране и затова може да пишем двойка на нашите депутати, които са представители за района, защото не са защитили региона.

Възможно ли е общините да получават пари директно от министерствата?

Имам всякакви практики, ние също сме получавали средства от МРРБ, от МТСП, от МОСВ, от предприятието за ПУДООС. Има много механизми за финансиране.

Ще ви дам пример за проблем със сметищата, където няма средства в МОСВ и ето тези пари, ако се насочат натам и когато са готови общините, да се финансират и ако това не стане, ще изпаднем в бедствено положение.

Когато правим рекултивиране на сметището, това не се вижда от хората, а е важно и се вижда, когато се прави асфалт на дадена улица и хората са доволни.

Относно финансирането на общините... Трябва ли хората да се делят на БСП И ГЕРБ, та нали всички са жители на България?

Ако си кмет от БСП, не получаваш нищо, извън тези, които са в Гоце Делчев.

Кметът е кмет, има един месец избори и в този месец всеки си предлага визията за населеното място или за дадената община. В момента, в който кметът положи клетва, той става кмет на всички граждани и няма какво да се дели. Тук има хора, които симпатизират на различни партии. Това се отразява на тяхното битуване и на техния живот, но тук е заложено друго – хората виждат, че, когато един кмет е от ГЕРБ, той получава средства, когато не е от ГЕРБ, той не получава финансиране.

Така една година преди местните избори този факт дава предимство на всички кандидати на дадената политическа партия, от която е управляващото мнозинство в парламента.

В случая догодина, когато се отиде на избори и започне да се говори за тях, една от основните теми е тази - кметът на ГЕРБ получава пари, а този от БСП не получава, защото не е оправен, което не е истина. Това си е един вид предизборна кампания, с което централната власт подпомага дадени общини. Няма механизъм за разпределение на средства, а само принципа „мой човек“ и това трябва да спре.

Какво трябва да направят общините за привлекат хората, знаем,че финансиренето по различни проекти е свързано с броя на регистрираните хора в дадена община?

За жалост област Перник страда от този проблем, защото ние сме на 25 км от София и всяка сутрин от тук тръгват хора, за да работят в София. Пробваха и на квартири там, но наемите са скъпи и сега им излиза по-изгодно да пътуват до София. Това е много сложен проблем, който касае демографията и условията за инвестиции.

В България има сериозен недостиг на работна ръка, защото заплащането е ниско и хората бягат там, където има по-високи заплати – в големите градове и чужбина.

Преди имаше едни постановления, с които се подпомагаха малките населени места, високопланинските общини да се създават нови работи места.

Но когато нямаш асфалтирана улица да речем и живееш в кал, всеки иска да живее по-добре ето затова трябва и финансиране.

Не съм аз човекът, който ще реши... Има избрани народни представители, които трябва да решат проблема. Населените места под 200 човека ги обричаме на изчезване. Не трябва да се подлъгват хората, които искат да си построят къщи и да се заселят в тях, ако няма развитие. След 5–6 години тук няма да има нищо, ако се продължава така, защото има населени места, където хората не могат да си купят хляб, защото няма магазини и ходят на 10–15 км веднъж седмично, защото за 15–20 човека и няма кой да отвори магазин. Знаете, че вече ги няма и тези кооперации, които караха хляб, и това е проблем.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.