• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Районен кмет: Всеки, който построи незаконно, някой трябва да му търси алтернатива, така ли?!

Районен кмет: Всеки, който построи незаконно, някой трябва да му търси алтернатива, така ли?!

/КРОСС/60 незаконни къщи в махала "Максуда" във варненския район "Младост" ще бъдат съборени идната седмица. Заповедите са връчени още миналата година, посочи пред БНР кметът на района Христо Христов. Той бе категоричен, че събарянето на ромски постройки не е свързано с предстоящия местен вот на 25 октомври. 

Христов каза, че общината не е намерила място за настаняване на семействата, живеещи в махалата и възрази: Каква алтернатива? Всеки, който построи незаконно, някой трябва да му търси алтернатива, така ли?! Те не са поискали да получат общинско жилище. Нито едно от тези семейства не се е категоризирало по надлежния ред, т.е. то не е пожелало да бъде настанено в общинско жилище. Как да дадеш нещо на някого, който не го е поискало.

Според кмета на Гърмен Минка Капитанова проблемът е, че ромите не желаят да бъдат разделяни. 

Те искат целия квартал да бъде преместен някъде или всички вкупом да бъдат настанени на ново място, но заедно, каза тя.

От 124 ромски постройки в общината, които трябваше да бъдат съборени, до момента са премахнати едва четири.

Не трябва да правим разлика между ромско население и друго българско население. Всички живеят в България и трябва да спазват законите на държавата. Аз също мога да упрекна Българския хелзинкски комитет, че защитават единствено ромите. На територията на нашата община има събаряне на други къщи на хора, които не са от малцинствата, и мисля, че никой не им е обърнал внимание и да им търси подслон, каза още тя. 

Капитанова подчерта, че няма закон, който да изисква общината да намери алтернативно жилище за хората, останали без подслон.

Ние в момента се съобразяваме с Европейския съд по правата на човека, който казва, че нямаме право. В тези къщи, които трябва да се съборят, живеят приблизително 700 души, голяма част от които са деца. Ние сме в една безизходна ситуация, тъй като нямаме други жилища, с които да разполагаме, и имаме единствено приспособени на две места в две здравни служби малки апартаменти за 1-2 семейства, коментира тя. 

След като един човек не желае да бъде настанен в общинско, частно или предоставено държавно дружество, то това не трябва да спира изпълнението на закона, допълни кметът на Гърмен.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.