• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Проф. Радулов за Асеновград: Имаме врящо гърне! Това ни чака!

Проф. Радулов за Асеновград: Имаме врящо гърне! Това ни чака!

/КРОСС/ Цигански гета като това в Асеновград има и край София и Пловдив. Те са капсулирани.
Това посочва в интервю за „Фокус" експертът по сигурност проф. Николай Радулов.
Това е „врящо гърне" - да се махне капакът и да се отпуши напрежението зависи от управляващите и властта, казва той.

Нашата страна и Европейският съюз дадоха вече за различни ромски включвания може би над 500 млн. евро, но резултатът е все по-капсулирани общности, които не се водят от законите на страната, а от своите вътрешни правила и начин на живот, които са си определили от преди 100 години, казва проф. Радулов. "Продължават да се продават булки и малки деца да се женят едни за други. Изобщо тези хора продължават да живеят в един родовообщинен строй, който се ръководи от вътрешни правила, различни от тези на държавата", продължава той.

И обръща внимание на следното: "По начина, по който демографски се развиват тези общини, след 10-15 години ще имаме още едно поколение, което е неграмотно, но силно мотивирано в това, че неговите права са потъпкани и склонно чрез насилие да решава така, както то мисли, че е правилно, въпросите на капсулираната общност!"


- Проф. Радулов, протестите в Асеновград срещу цигански престъпления в града продължават, какъв е вашият анализ на събитията там?

- Това ни чака следващите години, защото не е само циганската махала до Асеновград, такива има край Пловдив и София. Това са компактни общности, които са се капсулирали в себе си, а когато една общност се капсулира, тя е податлива на всякакви влияния. Като че ли най-ефектната демонстрация на това са терористичните акции, които се случиха в големите градове, край които има точно такива общности. Не казвам обаче, че това може да доведе до терористични акции. Онзи ден в Асеновград след инцидента бе направен опит да бъдат сгазени хора точно от тази общност в центъра на града. Има някакво подражателство и това капсулиране може да доведе до рязко повишаване на налягането на съпротива срещу властите и до много сериозни етнически конфликти. Това е „врящо гърне" - да се махне капакът и да се отпуши напрежението зависи от управляващите и властта. Тази година и следващите две, ще има сериозни суми, отпуснати за поредното ромско включване. Някъде става дума за около 80 млн. евро. Нашата страна и Европейският съюз дадоха вече за различни ромски включвания може би над 500 млн. евро. Както виждате резултатът е все по-капсулирани общности, които не се водят от законите на страната, а от своите вътрешни правила и начин на живот, които са си определили от преди 100 години. Продължават да се продават булки и малки деца да се женят едни за други. Изобщо тези хора продължават да живеят в един родовообщинен строй, който се ръководи от вътрешни правила, различни от тези на държавата. Това неминуемо ще доведе до сериозни конфликти. Все повече конфликти между близо живеещите българи и ромските общности възникват, като агресията при всички положения се извършва първо от ромите.

- Прогнозирате ли верижна реакция на етническо напрежение в страната?
- За момента МВР си върши работата и като че ли този конфликт трудно ще се разшири в рамките на цялата страна. Много е трудно да бъде потушен на едно място. Независимо, че повечето извършители на бруталната акция по опит за побой върху малките деца от гребната база са заловени, още двама се издирват. Доколкото разбирам, никой не може да ги намери, т.е. ромската общност ги подпомага и крие. За утре има обявен общ протест. Вероятно от цялата страна ще се стекат хора. Всичко зависи не само от МВР, което е краен изпълнител на решенията. То трябва да се грижи за общия мир и сигурност на гражданите. Това, което се случва е от ранга на политически решения, които трябва да бъдат взети от парламент и от изпълнителната власт, която да доведе до там, че да бъдат прекратени тези стълкновения.

- Какво стои в основата на конфликтите между цигани и българи? Имат ли те сходен сценарий на развитие?
- Всяко избухване на конфликт започва по един и същи начин. Хора от ромската общност извършват някакво действие, което те самите не считат за престъпление, но по Наказателния кодекс е такова и силно засягат интересите, живота и здравето на живущите наоколо българи. Така започна преди време цялата история с бунтовете в Катуница. Така започва и сега поредният случай. След това от цялата страна започват да прииждат хора, които са възмутени от бездействието на властите. В края на краищата всичко това не води до корекции във властта, а до получаване на някакви облаги на местните власти. Дават им се повече средства, с които да се опитват да тушират напрежението между живущите българи и ромските общности. Къде отиват тези пари? В крайна сметка очевидно е, че безрезултатно се харчат. Всеки път по един и същи сценарий се развива тази случка. Като че ли нещата се ожесточават, защото с всяка изминала година ромските общности са все по-неграмотни. Виждате, че деца раждат деца и все повече се затварят в едни условия на родовообщинен строй, воден от правилата на мешерето, извън законите на страната, като че ли живеещи в откъсната от цял свят територия. Всъщност те живеят на територията на България. Ще има за в бъдеще сериозни сблъсъци. Сигурен съм, че много трудно може да се случи така, че всички цигански общности и всички българи в страната да се противопоставят едновременно. Виждате, че поредни избухвания се случват почти всяка година. Не трябва да забравяме, че когато предстоят избори отношението към подобни действия е едно, а когато са минали, обстоятелствата са по-други. Сега властта е склонна към по-крути мерки спрямо извършителите на престъпление. Докато при Катуница предстояха президентски избори и очевидно се разчиташе на тези маси от роми да гласуват по определен начин и тогава не се взеха мерки. Полицията седеше и гледаше как палят къщи в ромските махали. Няма значение на кого са къщите, това си е престъпление. Тук като че ли виждаме по-сериозен опит на полицията да се намеси и да осъществи едно насилствено успокояване на нещата - тези, които са виновни за престъпления да бъдат прибрани в ареста и постепенно да се постигне граждански мир и спокойствие. Каквото и да се осъществи много трудно ще се извърши промяната, ако не се промени този вътрешен ред на тези затворени общини, тъй като основата на проблема е капсулирането и неграмотността.

- Има ли някой интерес от подобни конфликти?
- Определено има хора, които имат интерес от подобни конфликти. Ромите са подчинени на своите местни правила и тартори, а те използват своя авторитет спрямо тези общности да ги управляват. Независимо от страхотната бедност и неграмотност в тези квартали, там се генерира огромен престъпен доход. Организира се проституция, крият се крадени вещи поради липсата на полиция в гетата. Правят се и се продават и разпространяват наркотици и босовете са заинтересовани всичко да остане така, да е капсулирано, затворено, да няма патрулираща полиция. Властта стига до границата на тази общност и не влиза вътре. При тези отделяния на средства по различни поводи, свързани с интеграцията на ромите с останалата част от българския народ, те са тези, които казват къде да отидат те. В крайна сметка те се обогатяват, а парите не стигат до обикновените хора в гетата. Ако отидем в тези гета, виждаме, че хората живеят при невероятно животински условия. В същото време къщите на ромските лидери са палати. Те се возят в луксозни автомобили, отнасят се с пренебрежение към всички. Не само към своите роми, но и към българите. Често те са и подстрекатели и на такива вълнения. Спомняте си навремето в Катуница автобус на сина на цар Киро, бута няколко души и уби един човек. Мисля, че има заинтересовани групи както от ромските барони, така и от хората, които се занимават с политика, защото им се обещава и се гласува в тяхна полза да запазят статуквото.

- 6 години по-късно и 11 км по-далеч от Катуница промени ли се нещо или се въртим в кръг?
- Бих казал, че се въртим в омагьосан кръг. Всъщност, ако си спомняте след Катуница бяха направени всички изводи. Тези неща, които си ги говорим, ги изговорихме и тогава. Политиците обещаха, че ще направят всичко възможно това да се промени, да се създаде наистина съществуваща интеграционна система. Доколкото си спомням, някои партии написаха по един два реда в предизборните си програми, но като че ли останахме само на етапа на говоренето. Реално нищо не се е направило. По начина, по който демографски се развиват тези общини, след 10-15 години ще имаме още едно поколение, което е неграмотно, но силно мотивирано в това, че неговите права са потъпкани и склонно чрез насилие да решава така както то мисли, че е правилно въпросите на капсулираната общност.

- Конфликти като в Гърмен и Орландовци възникват периодично, правят ли се правилни анализи и търси ли се комплексно решене на проблема с циганските набези?
- Говори се за тези проблеми само когато нещо се случи. Не само в Гърмен, а навсякъде където има такива маси, огромната част от населението живее незаконно и си е построила незаконно постройките, в които живее. На територията на една такава капсулирана общност живеят обикновено два пъти, дори три пъти повече хора, отколкото общината е известена. Обикновено за съжаление това пренаселване се узаконява пред избори, защото политическите сили искат по определен начин да се гласува и обещават някои неща и узаконяват на един адрес да бъдат регистрирани по 20, 40, 50 души, което е изключително неправилно. Правени са анализи, от тях са следвали определени мерки. Помните в Гърмен как жандармерията стоя много време там, но в крайна сметка се разчита на късата памет на хората и проблемът заглъхва. Т-е. проблемът си остава същият, заглъхва неговата публичност. Всички са решили, че са изпълнили своята част от задълженията си. МВР казва, че няма напрежение вече и тъй като разполага с ограничени сили и средства, започва да се занимава с друг пожарен проблем. В това време хората са оставени сами на себе си. Продължава заселването, неконтролираното преместване на тези роми от едно място на друго. От някъде ги изгонват, те отиват на друго място и започват да създават същите проблеми. По отношение на малките населени места, там извършителите на престъпленията са известни поименно. Когато се отправи такова обвинение, полицията казва, че нямат достатъчно доказателства. Полицията е тази, която трябва да събира доказателства, а не потърпевшите. Все още законът не е обърнат така, че доказването да е от страна на потърпевшия. Изводите са налице, многократно са правени. Повтарят се от предни години и конфликти, но по-далече от това се изговорят някакви идеи за решения, очевидно не се стига.

- Може ли държавата и МВР в частност да противодействат на циганската престъпност, в каква посока трябва да се върви?
- Държавата има огромна власт. Ако тя иска, може да го направи. Очевидно е, че държавата не иска, не й е интересно и дори има изгода да не решава тези проблеми. Затова ситуацията е такава. МВР не трябва да го слагаме на едно ниво с държавата, защото то е изпълнител на управляващия екип, т.е. на МС и на партията, която в момента управлява страната. Няма значение кой е моментът. МВР прави това, което му се разпореди и се стреми да опазва законите, съобразно възможностите, които притежава. Няма да ви изненадам, ако ви кажа, че в този конкретен конфликт в Асеновград се пораждат допълнителни проблеми, които не са видими за гражданите, но много лесно се усещат. Масираното присъствие на полиция в Асеновград, оголва целия Пловдив от охранителна полиция. Ако направим една статистика, ще видим, че в тези дни престъпленията - квартирните кражби, кражбите на коли или палежите, са се усилили рязко. Това няма как да не даде ефект. Престъпниците са много добре информирани за това какви са ангажиментите на полицията в момента. Нещата са като скачени съдове, а полицията не е в състояние да реши проблеми, които са социални и които са в компетенциите на политиците и политическата власт.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.