• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8258
  •  GBP / BGN 2.3126
  •  CHF / BGN 2.0456
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Министър Кунева: Професионалното и дуално обучение не може да се реализира без бизнеса

Министър Кунева: Професионалното и дуално обучение не може да се реализира без бизнеса

/КРОСС/ Професионалното и дуално образование в България не може да се реализира без помощта на бизнеса и общините, заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева по време на конференция „Да! На българската икономика". В момента няма добро професионално образование в страната и това трябва да се промени. Затова е сериозен и проблемът с кадрите за бизнеса. Трябва най-накрая да срещнем пазара на труда с пазара на образование, подчерта министър Кунева. Професионалното обучение не е атрактивно за учениците и техните родители. Причината е, че е по-лесно да станеш бакалавър за три години, отколкото да завършиш тежко професионално училище, съобщава пресцентърът на МОН.

Меглена Кунева каза, че министерството е готово да работи, помага и да разчиства пътя пред бизнеса за промяна на ситуацията. В никакъв случай не искаме да създаваме административни пречки, допълни тя.

Промените в Закона за професионалното образование и обучение бяха одобрени тази сряда от Министерския съвет. Те касаят промени в рамковите програми за ученици и за лица, навършили 16 години по отношение на входящо минимално образователно и квалификационно равнище, продължителност на обучението и изходящо образователно и квалификационно равнище. Регламентират се изискванията за разработване на държавните образователни стандарти за придобиване на квалификация по професии, рамковите програми, учебните планове и учебните програми. Определят се целите, съдържанието и характеристиките на видовете професионална подготовка. Променя се съотношението на теоретичното и практическото обучение в полза на практическото обучение, в т.ч. на практическото обучение в реална работна среда. Сред едно от важните неща е разширяването на функциите на общините по отношение на откриването, преобразуването, промяната и закриването на общинските професионални гимназии и професионални колежи, както и назначаването на директори на общинските професионални колежи.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.