• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

ГЕРБ е против връщането на наборната служба

ГЕРБ е против връщането на наборната служба

/КРОСС/ Липсва необходимост от връщането на задължителната военна служба, каза народният представител от ГЕРБ и член на парламентарната комисия по отбрана Христо Гаджев в интервю Агенция „Фокус".

„ПГ на ГЕРБ е категорично против, най-малкото поради липсата на необходимост от подобно действие", посочи Гаджев. Той обясни, че с приемането на Закона за резерва на Въоръжените сили през 2012 г. са въведени два варианта за военно обучение. „Едното е теоретично, в Х и XI клас в училищата. Те са теоретични, тъй като Конституцията забранява практически обучения на непълнолетни лица и предоставянето на оръжия. За вече навършилите 18 години има създадени условия за доброволно военно обучение, което към момента се провежда в Националния военен университет във Велико Търново, но в момента се изгражда подобен център за военно обучение в Плевен, на мястото на старото ШЗО", посочи Гаджев.

По думите му в момента е разрешено и има възможност студенти и лица на възраст между 18 и 32 години да кандидатстват за едномесечно военно обучение, в рамките на което придобиват специализирана военна подготовка. Народният представител отбеляза, че то е изключително доброволно. Желание да преминат подобно обучение заявяват повече от 1000 души годишно след 2012 г., когато бе приет законът. „Огромният проблем е, че Министерство на отбраната недофинансира тази дейност и от над 1000 желаещи всяка година, курса успяват да преминат по-малко от 200 души. Вместо да говорим за задължително военно обучение, по-добре би било да се фокусираме върху доброволното обучение и осигуряването му, така че тези, които наистина имат желание и са мотивирани, да могат да получат военна подготовка", заяви Христо Гаджев.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Връщането на казармата е пълна глупост. В Германия няма казарма, а относно Швейцария, те не са в нато.Да не мислите, че ще остане тук ако има казарма?

07.03.2016 11:51:51

Българина

Интересно как в германия и швейцария имат тази необходимост а са в нато преди нас!!?!? На предателите да и умрът и децата

05.03.2016 21:33:26

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.