• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Бившият шеф на НСО ген. Владимиров за това как се охранява папа

Бившият шеф на НСО ген. Владимиров за това как се охранява папа

/КРОСС/ Във ведомствата, в които няма нужда от най-висок клас автомобили, НСО трябва да използва коли „среден клас", за да не ги свързват хората само с лъскавите возила и да не обвиняват службата, че се превръща в „скъпоструваща таксиметрова компания". Това коментира в интервю за Дарик бившият шеф на Националната служба за охрана ген. Димитър Владимиров. Според него, не трябва да има политици с почти „пожизнена" охрана от страна на държавата какъвто е случая с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

„Изтичат средства за хора, които не трябва да се охраняват. Пламен Георгиев на КПКОНПИ, който сам си каза, че има заплахи, по същата логика трябва съдии и прокурор, които осъждат хора, също трябва да бъдат охранявани. Не е нужно човек да се подмазва на тези, които предприемат мерките за сигурност, а трябва да защитава позициите в името на закона. При мен също е имало такива опити да се охраняват хора. Ние ги охраняваме месец, месец и половина, МВР не потвърждава, че има развитие на сигнала и съответно се сваля охраната. Да им сложат 2-3 месеца охрана, ако толкова е нужно, но не така да се слага охрана за всеки, който „кихне". Затова е тази комисия - да анализира и преценява", обясни ген. Димитров.

„Всеки в тази държава може да каже, че е застрашен. Трябва да се знае, че това е скъпоструващо средство. Тогава да обединят усилията си МВР и ДАНС, да изясняват случая и когато няма потвърждение и развитие на сигнала, самият политик вече може да си назначи, ако се страхува партийна охрана и да не е държавна. Иначе всичко е на гърба на данъкоплатеца", посочи още той.

Бившият шеф на НСО разказа за охраната на папа Йоан Павел Втори по време на визитата му в България през май 2002 година. Тогава ген. Владимиров беше награден с бронзов барелеф с лика на Светия Отец, наградени бяха и всички служители, участвали в охраната по време на папското посещение. Тогава швейцарската гвардия, която пази папата, се довери изцяло на НСО и нейният професионализъм - в България дойдоха само двама представители на гвардията и техния генерал, всичко друго беше осигурено от нас, припомни Димитър Владимиров.
„Това посещение беше историческо, защото рухна митът за българската следа в покушението на папата. Най-малкият фал можеше да предизвика отзвук, че в България така или иначе сигурността не му е била на висота. Първоначално дойдоха двама представители от швейцарската охрана и казаха, че разчитат на Националната служба за охрана, защото тя се ползва с много висок имидж. Докарахме папамобила предварително от Ватикана, пратихме наш шофьор, който го докара и всичко беше разчетено до милиметри - къде спира, как да се постави стълбата, количката", спомня си ген. Владимиров.

„Когато дойде, още на Летище София ние подготвихме един асансьор, който да го поеме от самолета и да го свали долу от другата страна, за да не се вижда, че ходи трудно. След приключване на мероприятието неговият секретар дойде при нас и каза: Светият отец ви благодари за надеждната и дискретна охрана. Това беше голямо признание за нас. Това ни остана в сърцето и душата, като още на следващия ден той пожела среща с ген. Владимиров и неговата охрана. Благослови ни. За първо път награди началник на специална служба с баралеф. Изпратиха го един месец след посещението му от Ватикана. Бронзов образ на папата. Награди охраните с медали, с почетни знаци", разказа Владимиров.

„Външният министър тогава Соломон Паси поиска на самия площад да се качи в трабанта и да мине през хората. Бях категорично против това. Швейцарците си отдъхнаха, това е абсурд. Даже дойде човек, който да бронира евентуално трабанта, но аз казах: Картон как се бронира? Това беше безумно. Все пак удовлетворих и неговото желание, като разреших, когато беше концертът в НДК, трабантът да се сложи вдясно и когато слиза от стълбата, папата да благослови и трабанта", спомня си още генералът.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.