• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Икономическата върхушка е истинският властелин на САЩ

Икономическата върхушка е истинският властелин на САЩ

/КРОСС/ Истинските властелини на САЩ са икономическата върхушка и организациите на деловите среди, а ролята на масовите обществени организации при вземането на политически решения е "близо до нулата".

Това е изводът от ново изследване на политолозите Мартин Гилънс и Бенджамин Пейдж, съответно от Пристънския и Северозападния университети на САЩ.

Те анализираха данни от допитвания по 1779 политически теми, които са важни за държавата. Оценявали са също предпочитанията на 4 категории участници - обикновени граждани, масови обществени организации, бизнес върхушката и обединенията на предприемачите. С помощта на статистически методи е преценявана тежестта на мнението на всяка от групите при вземането или отклонението на едни или други политически решения.

Според изводите на политолозите "икономическите елити и организираните групи, представляващи интересите на бизнеса, оказват съществено самостоятелно въздействие върху политиката на САЩ, докато редовите граждани и масовите организации нямат никакво или почти никакво влияние". "Съдейки по всичко предпочитанията на редовия американец оказват нищожно, почти нулево, статистически несъществено въздействие върху държавната политика", обясниха специалистите.

Отделно за пореден път бе опроверган митът, че елитът на САЩ изразявал интересите на цялото общество. Всъщност интересите на върхушката и останалото население често се разминават и по правило губещи се оказват обикновените хора, твърдят Гилънс и Пейдж. Те между другото допускат, че реалната власт на върхушката е дори по-голяма, отколкото те са успяли да установят, защото тайните пружини на нейните действия никога не се показват.

Нагледна илюстрация на тези закономерности са изборите в САЩ. Като цяло състоятелните американци участват в тях много по-активно и редовно в сравнение с бедните слоеве. Нещо повече, първите спонсорират предизборните кампании, а после редовно прибягват до услугите на лобисти.

Докато бедняците често изобщо не гласуват. На президентските избори в САЩ не са участвали 90 млн. американци с право на глас. На изборите за Конгрес през 2010 т. този показател надхвърли цифрата 120 млн. души (при население от 320 млн).

Преди половин век политическата активност на масите в САЩ се е проявявал в движението за граждански права и други национална кампании. Днес няма нищо подобно, съответно политиците много по-малко се съобразяват с желанията на обикновените хора.

Изследването на Гилънс и Пейдж ще бъде публикувано в есенния брой на научния вестник "Перспективс он политикс". Съдържанието му бе представено и коментирано във в. "Хил" от професора по история на Американския университет Алън Лихтвмън.

Източник: Pressadaily

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Това е генетична зависимост на капитализма-управляват най-богатите!

14.08.2014 16:33:41

Анонимен

ако в русия пишеш че това са руските олигарси,веднага влизаш в затвора.това е разликата,сега как мислите ,къде управлява върхушката и къде нямат значение гражданските организации

14.08.2014 16:04:17

Анонимен

Това всеки го знае и очевидно важи за практически всички страни по света, но все пак е добре, че го има и научно доказано.

14.08.2014 15:41:34

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.