• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Фестивалът "СинеЛибри" отличи най-добрите

Фестивалът "СинеЛибри" отличи най-добрите

/КРОСС/ Голямата награда на "CинеЛибри 2019" за най-добра литературна адаптация, съпроводена с изящна статуетка, отиде при кинематографичния шедьовър "Изпепеляване" на режисьора Лий Чанг-донг, създаден по мотиви от разказа "Горящият хамбар" от сборника "Изчезването на слона" на Харуки Мураками. Председателят на журито Кристоф Ламбер връчи наградата на Христо Христозов, разпространител на филма за България. 

Почетна грамота за майсторска литературна адаптация получи класираната на второ място биографична драма "Заличено момче" на реж. Джоуел Еджъртън по мемоарната книга на американския писател и ЛГБТ активист Гарард Конли, който беше специален гост. Разтърсващ разказ по действителни преживявания, филмът разглежда травматичните последици от т.нар. конверсионна терапия в Америка.

На трето място журито постави "Продавачът на вестници и цигари" - нежна, мъдра, сърцераздирателна драма на реж. Николаус Лейтнер по романа на Роберт Зееталер. Филмът разказва за емоционалното и нравствено израстване на един младеж на фона на ескалиращото напрежение в навечерието на нацистката окупация във Виена. Той отдава почит и на таланта на Бруно Ганц, който влиза в образа на Зигмунд Фройд. След церемонията се състоя премиерна прожекция на психологическата драма "Тази, която не съм" с Жулиет Бинош.

Кино-литературният фестивал продължава до 20 октомври. Зрителите имат възможност да гледат наградените филми, както и част от продукциите извън конкурсната програма, да присъстват на галавечери на Унгария, Ирландия, Япония и Германия.

Среща с изтъкнатия израелски писател А. Б. Йехошуа по повод българската премиера на романа "Жената от Йерусалим" ще се състои днес, 17 октомври, в Дома на киното.

На 20 октомври ще разберем и кои са заглавията, отличени в конкурса за късометражен филм, реализиран съвместно с TatraTea.

Церемонията ще се състои в кино "Люмиер Лидл" от 19 ч. Победителят ще получи диплом и парична награда в размер 2000 лв.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.