• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Петролът поскъпна с 1% заради промените в Саудитска Арабия

Петролът поскъпна с 1% заради промените в Саудитска Арабия

/КРОСС/ Петролът се повиши в понеделник заради очакванията, че Саудитска Арабия - най-големият износител на петрол в света, ще продължи да подкрепя намаленото производство в рамките на ОПЕК+, за да подкрепи цените при новия министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман.

Фючърсите поскъпнаха за четвърта поредна сесия и бяха подкрепени и от коментари на министъра на енергетиката на Обединените арабски емирства, че ОПЕК и техните съюзници са поели ангажимент да балансират пазара на суров нефт.

Глобалният бенчмарк Брент се повиши с 0.9%, достигайки 62.07 долара за барел към 8.30 ч. българско време. Американският лек суров петрол поскъпна с 1% до 57.09 долара за барел.

Салман, дългогодишен член на саудитската делегация в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), беше посочен на длъжността в неделя, заменяйки Халид ал Фалих. Той е син на саудитския крал Салман и това е първият път, когато енергийният портфейл е предаден на член на кралското семейство.

Той помогна за договарянето на настоящото споразумение между ОПЕК и страни извън картела (ОПЕК+) за намаляване на световните доставки на суров петрол, за да се поддържат цените и да се балансира пазара.
Саудитски служител заяви в неделя, че няма да има промяна в политиката на Саудитска Арабия и ОПЕК относно съкращенията и че принц Абдулазиз ще работи за укрепване на сътрудничеството между ОПЕК и производителите извън ОПЕК.

„Промяната не означава непременно промяна в политиката, доколкото тя се разглежда като ход за подобряване на отношенията в рамките на ОПЕК и с производителите извън ОПЕК", каза Стивън Инес, азиатско-тихоокеанският пазарен стратег на Axi Trader.

Руската нефтена продукция през август надхвърли квотата си по споразуменията OPEC+, припомня Reuters.
Министърът на енергетиката и промишлеността на ОАЕ Сухайл Мазруей заяви в неделя, че членовете на ОПЕК и производителите извън картела са „ангажирани" да постигнат баланс на пазара на петрол.

Запитан за възможни по-дълбоки съкращения на производството, министърът каза на пресконференция в Абу Даби, че не се интересува от текущите цени на петрола, а от нивото на запасите от петрол.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.