• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Страните от ОПЕК потвърдиха, че няма да намаляват добива на петрол през 2015 г.

Страните от ОПЕК потвърдиха, че няма да намаляват добива на петрол през 2015 г.

/КРОСС/Саудитска Арабия обяви, че няма да намали добива на петрол дори ако страните извън ОПЕК се договорят за свиване на предлагането, съобщи "Ройтерс", цитирана от "Дневник". "Ако искат да намалят добива, нека го направят. Саудитска Арабия няма да намали добива си", заяви пред репортери в Абу Даби саудитският министър на петрола Али ал Наими.

Той добави, че "100% не е доволен" от настоящите цени, но според него те ще се оправят. Според Наими основната причина за ниските цени на петрола днес са спекулациите и нежеланието на страните извън ОПЕК да сътрудничат на петролния картел в регулирането на пазара.

Изказването на министъра на петрола е пореден знак, че Саудитска Арабия засега предпочита да съхрани пазарния си дял, а не високите печалби и да остави пазара да се стабилизира сам. Тази позиция е следвана от много от най-големите производители на петрол в света.

Министърът на петрола на ОАЕ Суйаил ал Мазруи от своя страна призова едрите производители да не увеличават добива през 2015 г., тъй като това ще доведе до още по-голям спад в цените.

"Ройтерс" прогнозира, че търсенето на петрол от ОПЕК ще спадне още през 2015 г. заради увеличаването на шистовото производство в САЩ, както и от други алтернативни източници, съчетано с ниско търсене на световно равнище.

Кувейтският министър на петрола Али ал Омаир е на мнение, че картелът не трябва да намалява добива и няма да е необходимо провеждане на извънредно събрание преди редовната среща на върха през юни. "Не смятам, че трябва да намаляваме. Дадохме шанс на другите да го направят, но те отказаха", коментира той. През ноември ОПЕК взе решение да запази официалната си квота от 30 милиона барела на ден.

Запитан за отношенията между членовете на картела и страните извън него, Наими коментира, че е "най-добре да оставим най-ефикасните производители да добиват". Според него решението на ОПЕК ще се отрази благотворни на световната икономика. "Настоящите цени не позволяват големи инвестиции в която и да било част на енергийни сектор, но стимулират растежа на световно равнище, което в крайна сметка ще доведе до увеличаване на търсенето и забавяне на ръста на предлагането", казва той.

Наими отрече политиката да има отношение върху решенията на Саудитска Арабия по отношение на петрола и добави, че ниските цени няма да имат "забележимо или голямо" въздействие върху икономиките на Саудитска Арабия и останалите арабски държави.

Министърът на петрола на Ирак Адел Махди също коментира, че според няма да има нужда от извънредна среща на ОПЕК.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.