• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Проектът OpenOffice е пред закриване?

Проектът OpenOffice е пред закриване?

/КРОСС/ Трудни времена настъпиха за проекта OpenOffice - алтернатива с отворен код на пакета Microsoft Office. Броят на разработчиците е сведен само до 16, като повечето от тях са служители на IBM.
През последната година в OpenOffice са направени 381 изменения, докато за същия период в проекта LibreOffice са внесени 22134 промени, като за него работят 268 специалисти от множество компании, вкл. Red Hat, Canonical, Яндекс и др.
OpenOffice е под въпрос още от октомври 2014 г., когато се появиха слухове за сливането му с LibreOffice. От общността на OpenOffice приписаха появилите се информации на конкурентите, които се стремят да компрометират проекта.
Последните статистически данни за OpenOffice, публикувани в LWN.net, показват, че ситуацията действително е много сериозна. Но възможността за вливане в LibreOffice се счита за малко вероятна, въпреки че подобно развитие би могло да бъде от полза за проекта, особено като се имат предвид усилията на Microsoft да приведе своите Office потребители към абонаментен модел.
Същевременно, за четири години и половина откакто съществува, проектът LibreOffice привлече внушителен екип от сътрудници, получи поддръжка от множество компании и се радва на чести обновления - нова версия излиза почти всеки месец.
Ситуацията с OpenOffice е коренно различна. В екипа на проекта са останали само четирима водещи разработчици, а обновленията излизат няколко пъти по-рядко, в сравнение с OpenOffice. През настоящата година в блога на общността има само една нова публикация.
OpenOffice беше създаден на базата на затворения офис пакет StarOffice, разработен от компанията StarDivision. През 1999 г. Sun Microsystems придоби StarOffice и на следващата година отвори кода на софтуера.
В началото на 2010 г. Oracle купи Sun Microsystems заедно с всички активи, вкл. OpenOffice, но повечето разработчици на отворения офис пакет се оттеглиха и поставиха началото на алтернативния проект LibreOffice. През лятото на 2011 г. Oracle предаде OpenOffice под контрола на некомерсиалната организация Apache Foundation, пише technews.bg.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.