• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Софийската опера открива своя 130-ти сезон с грандиозен концерт

Софийската опера открива своя 130-ти сезон с грандиозен  концерт

/КРОСС/ С грандиозен концерт на 20 септември Софийската опера открива своя 130-ти сезон. Тържественото събитие с диригент италианския маестро Елио Бонкампани е посветено на отбелязване 90-годишнината на световната оперна легенда Николай Гяуров. По този повод Пламен Карталов ще събере на една сцена световно известни и български артисти, които са били партньори на Николай Гяуров у нас и в чужбина: Долора Заджик, Даниела Мадзукато, Макс Рене Козоти, Цветелина Василева, Орлин Анастасов, Калуди Калудов, Димитър Станчев, Петър Бучков, Светозар Рангелов, Радостина Николаева, Костадин Андреев, Александрина Стоянова-Андреева, Атанас Младенов, Ангел Христов, Давиде Риу от школата на Райна Кабаиванска, оркестър и хор на Софийска опера и балет с диригент Виолета Димитрова.

Идеята на директора на Софийската опера е да бъдат поканени значими имена от различни поколения артисти, които са градили, следвали и в момента развиват традициите на световния и национален оперен театър на България.

Завоювал най-високия връх на белкантото, българският бас Николай Гяуров е неговия мощен и величествен пример, никога не е забравял, че е започнал с първите си стъпки и първата си роля на сцената на Софийската опера.

По време на международно жури, на което Пламен Карталов е един от членовете му, среща американското мецосопрано Долора Заджик, наречена от в. Нюйорк таймс", един от най-величавите гласове на операта. Поканва я да гостува в Софийската опера веднага, защото знае, че през 1991 г. в Сан Франциско заедно с Гяуров, участват в постановката на "Хованщина" от Мусоргски.

За 90 годишнината посветена на Гяуров тя може да изпълни пророческата ария на Марфа, едно от главните действащи лица и изпълнителки партнирали си с големия български бас в спектакъла. Така и българските меломани ще чуят на живо и за първи път дългогодишната солистка на Метрополитен опера и не само на нея, но и на най-големите оперни сцени, включително Ла Скала, Залцбургския фестивал, Чикагската опера, Арена ди Верона, Виенската опера, Парижката опера, Ковънт-Гардън, Театро Реал Мадрид и мн.др.

Огромният й репертоар обхваща различни композиторски щколи: Верди, Вагнер, Маскани, Сен Санс, Мусоргски, Чайковски, Белини, Прокофиев, Масне, Дворжак, както и известна изпълнителка на нова музика от съвременни автори. Долора Заджик сама композира и една опера, "Път в Сион", както и голяма хорова творба "Песента на птиците". В дългогодишната си кариера работи с диригентите Джеймс Ливайн, Риакрдо Мути, Лорин Маазел, Зубин Мета и др.
Долора Заджик посвещава от времето си на усъвършенствуването на млади оперни певци. За да даде ценни съвети и на най-младите артисти на Софийската опера, Пламен Карталов я убеждава да направи майсторски клас. Веднага след концерта десет избрани певци ще имат привилегията да се докоснат до голямото изкуство на Долора Заджик, една от най-великите оперни артисти на света.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.