• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Боян Чуков коментира годишнината от съюзническата операция в Нормандия

Боян Чуков коментира годишнината от съюзническата операция в Нормандия

/КРОСС/ "Начинът, по който се празнува годишнината от съюзническата операция в Нормандия, е класическо нагледно учебно помагало за хибридна война. По-конкретно става въпрос за нейното историческо измерение, което се свежда до пренаписване на историята." Това написа във Фейсбук Боян Чуков, външнополитически съветник в две правителства, анализатор и експерт по международна сигурност. 

"Целта е поразяване на съзнанието на младите поколения. По-старите поколения пределно ясно знаят, че сегашната трактовка на нормандската операция е откровена лъжа. На всички грамотни хора, които имат елементарна съвест, е ясно, че освобождението на Европа от нацистите не започва с десанта на съюзниците по бреговете на Нормандия. Това не е била съюзническа операция. Това е преди всичко военна операция на Британската империя, подкрепена от американския експедиционен корпус", смята анализаторът. 

"Нормандският десант е имал за основна цел стремително да достигне до Берлин и да предотврати цялостното завладяване на Германия от Червената армия. Французите не посрещат с отворени обятия съюзниците. Робер Жоспен, баща на бившия френски премиер от социалистическата партия Лионел Жоспен, осъжда в уводна статия в своя вестник военните действия на съюзниците на френска територия. Французите дават 20 000 жертви в резултат на англосаксонските бомбардировки, извършени с цел диверсия", припомня експертът. 

"Едва ли е случайно, че френският национален герой генерал Шарл дьо Гол е отказвал да участва в каквото и да е честване на тази злочестна операция. Бившият британски премиер Тони Блеър по време на 60-та годишнина от нормандската операция твърдеше, че Обединеното Кралство е влязло във войната за спасяването на евреите от „Шоа“ (катастрофа)", коментира още Чуков. 

"За сведение, унищожаването на евреите започва в Европа след Ванзейската конфереция през 1942 г. Формализирането на волята на нацистите за „Окончателното решение на еврейския въпрос“ – програма за геноцид над еврейското население на Европа, за която понастоящем се използва терминът „Холокост“ – е взето на 20 януари 1942 г. край езерото Ванзее във вила Марлир", пише още той. 

"Десантът в Нормандия (известен още като Денят „Д“ или операция „Нептун“) е военна операция на Великобритания, САЩ и Канада срещу Третия райх в самия край на Втората световна война и започва на 6 юни 1944 г. По това време изходът от Втората световна война е предизвестен. Как ще завърши войната става пределно ясно след гигантското танково сражение между руснаци и германци през месец юли на 1943 г. при град Курск", припомня историческите събития Боян Чуков. 

"Още тогава в Берлин започват да се готвят за окончателното поражение от руснаците. Още оттогава започва подготовката за евакуирането на нацисткия елит в Латинска Америка. Между Ванзейската конференция и Денят „Д“ са изминали две години. Между поражението на германците при Курск и нормандския десант е изминала една година", коментира анализаторът. 

"Накрая, да повторим определението за хибридна война: „Хибридната война е безпределната същност на международните некинетични сблъсъци с геополитическа проекция“. Пренаписването на историята е съществена част от психо-историческата война, която е важен раздел на хибридната война", обобщава експертът по международна сигурност.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

До по-долния правещ се на неразбиращ историята...

Днешната цивилизация е съхранена от СССР и великата Червена армия. Десантът в Нормандия идва в края на войната, когато е ясен вече победителят - Съветския съюз и съюзниците целят да се включат в преразпределението на следвоения свят.

08.06.2019 23:57:39

десантът на Нормандия Неман

е съхранил цивилизования свят днес. А това е исторически принос.

08.06.2019 15:26:24

НТР

Махнете го това ренегатско Чукче, братовчед на СерГей Станишев!

08.06.2019 14:57:24

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.