• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Двуликият диктатор

Двуликият диктатор

/КРОСС/ Едва ли повече от един на десет българи има за унгарския премиер Виктор Орбан по-обширна информация от това, че е намалил цената на тока и че не цепи басма на Европейския съюз, но и това е достатъчно да разпали въображението. А това, че Орбан съкрати унгарския парламент от 386 на 199 депутати, си е направо повод да помечтаем за български клонинг на унгарския премиер.

Когато преди няколко години написахме, че рано или късно имената на Виктор Орбан и Бойко Борисов ще застанат едно до друго в изречение, подканящо да се гласува за Борисов, това изглеждаше почти невъзможно. Е, вече е факт. На откриването на предизборната кампания на ГЕРБ Георги Марков се опита да прехвърли от дивната слава на Орбан към Борисов. За голяма част от българите тази слава е чиста монета. Но за всеки, който знае повече от това, че Орбан е намалил цената на тока, той е политик нееднозначен. Нещо повече - сложен, противоречив, дори парадоксален. Но успешен. Ето как изглежда Унгария така, както си я представя и - по собствените му думи, както я изковава Виктор Орбан.

Някога символ на либерализма не само в национален, а и в европейски мащаб, Виктор Орбан се отрече от либерализма като от Сатана при кръщение - три пъти. Това лято той направи следните изявления: "Новата държава, която градим в Унгария днес, не е либерална държава. Тя не отхвърля основните ценности на либерализма като свободата, но това не е основният й елемент. Тя използва специфичен национален подход." Освен това: „Водещ въпрос на нашите дни е да разбереш политическите системи, които не са нито западни, нито либерални, нито либерални демокрации и в някои случаи вероятно изобщо не са демокрации, но въпреки това народите им успяват." И още: „Скъсвайки с догмите и идеологиите, ние ще търсим как да си изковем нова форма на унгарската държава, която да направи обществото ни успешно за десетилетие напред в глобалното състезание." Като пример за държави с подобно успешно изковани форми Орбан посочи Сингапур, Русия, Китай, Турция, Индия. Новата форма засега е кръстена от унгарци виктатура, съответно авторът й - виктатор.

„Ние сме солидарни с украинците, но не можем да забравим собствените си интереси. Ако „Южен поток" трябва да мине през нашата страна, за да съхраним добрите отношения с Русия, разбира се, че сме за „Южен поток" - думи на Виктор Орбан. Той обвърза с Русия и разширяването на единствената унгарска АЕЦ в Пакш. И каза, че Европа си прострелва крака със санкциите срещу Русия. ...и почти във война с Норвегия

В началото на това лято правителствени служители нахлуха в офисите на неправителствени организации, финансирани от норвежки фонд и известни с критиката си към управляващите. Без дипломатически увъртени фрази Унгария обвини Норвегия, че се намесва във вътрешните й работи. По-точно: чрез унгарските неправителствени организации норвежките пари отивали в политически партии, и то либерални, за ужас на анатемосалия либерализма бивш либерал Орбан. Шумотевицата беше насочена колкото към Осло, толкова и към всички останали унгарски НПО, които трябваше да разберат, че „само тези, които се хранят от ръцете на Орбан, ще оцелеят, другите ще умрат от глад", по думите на унгарския журналист Атила Монг, който преди пет години отбеляза по радиото с едноминутно мълчание новите рестриктивни медийни мерки на Орбан и беше уволнен за това. Орбан и свободата на словото са скарани без изгледи за сдобряване. Ограниченията за журналистите стигнаха дотам, че им забраниха да наричат в новините крайнодясна възможно най-очевидно крайнодясната партия „Йоббик". Сега Орбан се прицелва в доходите от реклами в медиите. Те ще се облагат по нова схема, като данъкът стига до 40 на сто. Така правителството ограничи първо думите в медиите, а сега и парите им.

Всички отрасли с чуждестранни инвестиции бяха подложени на агресивни промени, които ощетиха чуждестранните вложители и облагодетелстваха местното население. Банковите кредити бяха превалутирани във форинти доста под официалния курс, така че унгарците се спасиха от сянката на непосилни задължения към банките за цял живот, която беше надвиснала над тях. Инвеститорите в енергетиката принудително намалиха цените и сега във всяка сметка за ток и газ унгарците получават информация в червен цвят какви пари им е спестило за текущия месец правителството на Виктор Орбан. Той успя да свали безработицата под 9 процента точно с помощта на фондовете от критикуваната Европа, преподавателите получиха по-високи заплати, а родителите - по-високи детски надбавки. Орбан дори каза не една, а даже две добри думи за САЩ и те са, че одобрява „икономическия патриотизъм" на Обама.

Така Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа определи проведените през април тази година избори, на които Виктор Орбан спечели трети в биографията си мандат и втори пореден. Той има подкрепата на голяма част от унгарското общество, но истината е, че тези, които гласуват за него, са повече от тези, които го харесват безрезервно. За много унгарци той не е добрият, но е по-добрият вариант - само по себе си парадокс, но лесно разбираем и за нас, българите. Администрацията също гласува за Орбан, на практика - за собствената си сигурност на работното място. В този ред са и предприемачите, които са съвсем наясно кой получава поръчките с пари от бюджета.

Изборите през април бяха проведени в съответствие с новите правила, според които парламентът е с двойно намален състав - промяна, която срещна пълното одобрение на унгарските избиратели. В избирателните правила беше засилен мажоритарният принцип, а избирателните райони бяха разпределени наново, така че в много от бастионите на ФИДЕС (партията на Орбан - бел.ред.) е достатъчен по-малък брой гласове за спечелването на мандат, отколкото в лявоориентираните избирателни райони. ФИДЕС прекрои изборите така, че с относително мнозинство от гласове да се превърне в парламентарно мнозинство. В резултат на изборите през април заедно с Християндемократическата народна партия ФИДЕС държи две трети плюс едно от местата в унгарския парламент. Това не само осигури втори пореден мандат на Виктор Орбан, но му гарантира свободата да направи всяка хрумнала му промяна.

Усилията на Виктор Орбан да гради положителен образ на страната си, възможно най-близък до идеята за „Велика Унгария", са забележителни. И не отминават никоя област. С голяма инвестиция неотдавна беше почетена унгарската класическа музика, правителството финансира щедро превеждането и издаването на унгарски автори в чужбина. Орбан е решен да чисти образа на Унгария от всяко петно, независимо колко основателно е то. На площада, на който се намира американското посолство, беше издигнат паметник на Втората световна война, изобразяващ ангела Унгария, нападнат от черния ангел на нацизма Германия. Еврейски организации продължават да протестират от това монументално оневиняване на Унгария за участието й в Холокоста. Впрочем еврейски паметници в Унгария се нападат и днес, а унгарски интелектуалци от еврейски произход напуснаха страната след драматични заплахи. Въпреки протестите на гражданските организации представящият Унгария само и единствено като жертва на нацизма паметник беше монтиран през нощта под охрана. Орбан не спира да заявява, че: „В Европа силни ще станат страните, чието чувство за национална самостойност и национално самоуважение е силно." Впрочем Орбан не харесва словосъчетанието „Велика Унгария", то му звучало принизяващо, нещо като „Велика Албания". Той предпочита да се стреми към „Историческа Унгария", т.е. към онзи размер от историята на страната, в която границите са се простирали по-далеч в сравнение със сегашните.

„Боже, благослови унгареца" е първият ред от унгарския химн, той стана първи ред и в новата унгарска конституция. За имигрантите обаче Орбан има друга договорка с Бог, премиерът смята, че те трябва да останат „там, където Бог им е отредил да се родят. Ние ще водим собствена политика, която няма да подкрепя по никакъв начин имиграцията. Унгария има по-различен подход по отношение на християнството. Ние сме една християнска хомогенна нация и не виждам нищо лошо в тези наши намерения. Приемането на имигранти от страни с неевропейско културно и религиозно наследство е лицемерно, неморално и безполезно", каза още Орбан. Просто за сведение: Виктор Орбан не е католик, каквато е по-голямата част от унгарското население, а протестант.

Унгарският премиер кара двайсетгодишна „Астра". Не си сменя фризьора. Скромен баща на пет деца. Живеещи в страната и извън нея интелектуалци силно критикуваха споменаването на Светата корона във вдъхновената от Орбан нова унгарска конституция. Става дума за короната на св. Стефан, която е била неизменен атрибут при коронацията на унгарските крале. Тогава Орбан беше попитан за какво кралство може да става дума, след като унгарците нямат наследник от монархическо потекло. Виктор Орбан заяви, че няма нищо против той да изпълни тази роля.

Наскоро унгарското общество беше скандализирано от това, че сегашният зам.-кмет на град Бая и кандидат на ФИДЕС за кмет в предстоящите местни избори Роберт Ферчак изпрати поздравителни писма до всички майки, които са кърмили децата си повече от година. Той им благодари, че така са се погрижили за здравето на децата си. Унгарците се питаха откъде човекът на ФИДЕС е осведомен кой колко кърми бебето си. Е как да не е еднозначно интересен и нееднозначно демократичен човек, който е наясно и с майчиното ви мляко!

 

Веселина Седларска

„Тема”

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Успешен ръководител

29.09.2014 12:38:37

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.