• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Сезират прокуратурата за простреляните край Свиленград орли

Сезират прокуратурата за простреляните край Свиленград орли

Хасково /КРОСС/ От Регионалната екоинспекция в Хасково ще сезират Окръжната прокуратурата за простреляните край Свиленград орли, съобщиха от пресслужбата на инспекцията. От там припомнят, че с помощта на РИОСВ и общинската администрация в Свиленград прострелян млад царски орел бе транспортиран и настанен в Спасителния център на Зелени Балкани в Стара Загора.
Служители на Община Свиленград са подали сигнал до Спасителния център за диви животни в Стара Загора за видян царски орел в безпомощно състояние около село Райкова могила. При първоначалното обследване на птицата природозащитниците установили, че се касае за птица на около три години, с поражения по крака и крилото от ляво. След съгласуване с РИОСВ - Хасково царският орел незабавно е транспортиран към Центъра в Стара Загора. По информация от Спасителния център, след последвалия обстоен преглед, извършен от ветеринарните специалисти, нараняванията на птицата са от прострелни рани. Въпреки пораженията му, специалистите се надяват в резултат на положените грижи и назначената терапия орелът да бъде спасен.
Преди седмица в същия район е била открита и друга жертва на бракониерите - прострелян морски орел, съобщават от РИОСВ. Той обаче не е оцелял от раните си. Еколозите имат сериозни съмнения, че в района на село Райкова могила целенасочено се стреля по величествените орли, които са защитени видове. Според българското и европейското законодателство стрелбата по тези редки видове птици може да бъде определена единствено като престъпление и бракониерство. Според Закона за биологичното разнообразие е забранена всякаква форма на умишлено улавяне или убиване на всички защитени видове животни, а конкретното нарушение подлежи и на наказателна отговорност по НК.
Със сигнала си до прокуратурата Екоинспекцията цели да бъдат установени нарушителите и да им бъде потърсена наказателна отговорност съгласно чл. 278д от НК, съобщават още оттам.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.