• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

Народното събрание прие оставката на кабинета

Народното събрание прие оставката на кабинета

/КРОСС/Народното събрание гласува оставката на кабинета "Орешарски".

"За" гласуваха 180, "против" - 8 , "въздържали се" - 8 .

Поех нелека задача - да оглавя правителство без подкрепа. Представих програмни намерения, управленска програма, която беше в началото на всяка наша дейност. Работихме в най-сложната политическа среда. Изпълнихме преобладаваща част от нашия ангажимент до края на май тази година. Ръководихме се от интереса на хората, въпреки съпротивата, която срещахме всекидневно. Това каза министър-председателят в оставка Пламен Орешарски при разисквания на оставката на правителството. „Постигнахме добри резултати. Всички бизнес индикатори отбелязаха подобрение от края на миналата година до май тази година, някои от тях минаха нивата от предкризисната 2008 г. Борсовите индекси нараснаха с 40 на сто", заяви Орешарски.

Решението за оставката на премиера Пламен Орешарски и оглавяваното от него правителство бе включено в програмата на Народното събрание днес като първа точка. Това бе прието от депутатите в зала с бурни ръкопляскания.

От общо 203 народни представители гласуваха "за" 198 депутати, против - 1, въздържаха се четирима.

Председателят на НС Михаил Миков прочете заявената от министър-председателя Пламен Орешарски оставка. Депутатите гласуваха предложението на колегата им Лазаров за пряко излъчване по БНТ и БНР. 

ГЕРБ и "Атака" изпълниха обещанието си и осигуриха кворума в НС за гласуване на оставката.

Оставката на кабинета „Орешарски" бе депозирана малко преди 18 часа вчера в деловоството на Народното събрание.

Във времето за изказвания преди гласуването Атанас Мерджанов от БСП заяви: Всяка парламентарна група носи своята отговорност за това, което се случи и за онова, което не стана в този парламент. Той призова ситуацията в навечерието на предсрочните парламентарни избори да не се драматизира. Нека успокоим страстите. Парламентарни крзи е имало и преди, вероятно ще има и занапред. Решението - това са избрите, заяви Мерджанов.  

Оценката на правителството на Пламен Орешарски да се даде трезво - без емоции и без привкус на начало на предизборна кампания, призова от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан преди гласуването на оставката на кабинета.

Не приемам оценката за разрухата, за катастрофата, категоричен бе той.
Днес гласуваме оставката на българско правителство, избрано по силата на българската конституция, посочи още Местан. По думите му погледът напред не е възможен, ако не сме прочели уроците от минали управления.

Независимо как ще бъдем разположени в рамките на 43-то Народно събрание, ние няма да бъдем опозиция на безспорни национални приоритети, стига да е постигнато съгласие, каза той.

Цветан Цветанов каза, че в края на 42-рото НС, все пак, трябва да се съхрани достойнството на институцията. Не е нормално правителството да управлява 421 дни, от които 404 в условия на граждански простести, каза Цветанов и апелира да спре размяната на обидни квалификации към лидерите на политически партии. Парламентът си тръгва с най-ниско одобрение и ще влезе в с това, че имаше най-дългото заграждение, изтъкна депутатът от ГЕРБ.

...

89-ото правителство на България бе избрано на 29 май 2013 година с мандат на втората по големина парламентарна група Коалиция за България (БСП), който тя получи след като лидерът на първата политическа сила - ГЕРБ Бойко Борисов върна мандата, поради отказа на другите три партии в парламента да подкрепят правителство на ГЕРБ. През тази една година Борисов напомняше този факт ежедневно. Невъзможността му да преодолее ролята на опозиция вкара парламента в криза, тъй като депутатите от ГЕРБ често не влизаха в зала и проваляха работата на НС. Една година обаче Борисов твърдеше, че кворумът е отговорност на управляващите.

Премиерът бе излъчен от БСП. Финансистът Пламен Орешарски сформира програмен кабинет от представители на БСП, ДПС и независими експерти.

Партиите, подкрепящи правителството, имаха 120 депутати в парламента. ПГ на „Атака" осигуряваше необходимия кворум от 121 души. Така Волен Сидеров получи прозвището „Златният пръст".

На 14 Юни 2013 година, по предложение на премиера, парламентът избира депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Това предизвиква многохилядни протести в София и други големи градове с искане за оставка на правителството. В някои градове като Пловдив и Благоевград протестираха и срещу назначените областни управители от квотата на ДПС. Въпреки че Орешарски официално номинира депутата на ДПС, и досега въпросът кой назначи Пеевски за шеф на ДАНС остава отворен.

След нажеженото от емоции лято протестите срещу кабинета „Орешарски", станали популярни в социалните мрежи под името ДАНСwithme, отслабнаха в края на миналата година. През 2014-та отново бяха възобновени, но частично и не със силата на лятото на 2013-а.

Въпреки непрестанните критики към работата на кабинета според министър-председателя Пламен Орешарски правителството е изпълнило почти всички ангажименти от програмата си за първата година, която се оказа и последна.

Кабинетът преодоля няколко вота на недоверие, внасяни от опозиционната партия ГЕРБ. Орешарски планираше смяна на министри, но до нея така и не се стигна. Заявката за предсрочни парламентарни избори обезсмисли кадровите реформи. А заявката дойде не откъде да е, а от поддържащата управляващите партия ДПС.

Оставка на правителството в края на септември или най-късно в началото на октомври, плавно предаване на властта на служебен кабинет и провеждане на предсрочни избори през последната седмица на ноември (30-и) или първата седмица на декември. Тази позиция на ДПС представи лидерът на партията Лютви Местан на пресконференция в парламента в началото на юни.Той очерта три варианта за „прехода към политическа стабилност". Първият -  хоризонт на кабинeта до есента на 2015 г. и провеждането на избори 2 в 1, местни и парламентарни. Втори -  избори догодина по това време. И трети - избори до края на настоящата година. „Това ще рече мандат от четири месеца, оставка на кабинета в края на септември - началото на октомври и плавно предаване на властта на служебен кабинет и провеждане на избори в последната неделя на ноември - първата неделя на декември", обясни Местан и заяви:„Нашите предпочитания са за третия вариант".

Това даде повод на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да заяви: Стана ясно, че мандатоносителят не е бил БСП, а ДПС.

А БСП реагира на удара на ДПС като ден-два след изявлението на Местан Станишев се съгласи с провеждането на предсрочни парламентарни избори, но поиска задължително гласуване.

Така се стигна до свикване на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента. Но и тогава не се стигна до консенсус по датата за предсрочните избори. След заседанието стана ясно, че е постигната договорка изборите да се проведат в периода 28 септември-12 октомври 2014 година. Решено бе само, че правителството на Пламен Орешарски ще работи до края на юли, а парламентът ще се разпусне на 6 август.

След кратко отлагане на политическите консултации все пак датата стана ясна. Ще предложим на президента Росен Плевнeлиев предсрочните избори да се проведат на 5 октомври тази година, каза лидерът на БСП Сергей Станишев след края на политическите консултации като уточни, че съгласие за тази дата е било постигнато на днешните консултации, в които участваха  лидери на ГЕРБ, ДПС и БСП. Разговорите продължиха около два часа и половина.

Актуален остана въпросът „Кога?" - кога точно Орешарски ще подаде оставка. Премиерът Пламен Орешарски сам заяви, че подходящият момент за оставка на кабинета е в седмицата 21-25 юли.

И още от понеделник започна чакането. Според слухове това трябваше да се случи в сряда или в четвъртък.

И в сряда, 23 юли, в края на работния ден, минута преди 18.00 часа, оставката на правителството бе депозирана в деловодството на Народното събрание. До последно, макар и след проведено заседание на МС, министрите от кабинета не конкретизираха, че това ще се случи именно в този ден.

На заседанието си министрите разпределиха допълнително близо 18 милиона лв. за министерства и ведомства. Министерството на финансите получава над 7 милиона и 300 хиляди лв., за да се повиши събираемоста на приходите в бюджета и за намаляване административната тежест за бизнеса. 3 милиона лева получава Министерството на труда и социалната политика за да се осигури заетостта на наетите безработни лица в програмата „Сигурност". 1 милион лева се дават и на Министерството на земеделието за закупуване на противоградови ракети. С 2 милиона лева се допълва бюджетът на Националната разузнавателна служба за покриване на неотложни текущи разходи.

Кабинетът ще заседава и следващата сряда, но в оставка.

Оставката на кабинета „Орешарски" бе посрещната с радост и шампанско от протестиращите срещу управлението в продължение на година. Броят им обаче в пъти по-малък от този през 2013-а.

Оттеглянето на правителството съвпадна с датата на едно събитие, което беляза протестите - така наречената „Нощ на белия автобус". Миналата година на тази дата се стигна до сблъсък между полицията и протестиращите при опита депутати, министри и представители на медиите да напуснат парламента. И до днес не стана ясно имало ли е провокация в тази вечер. МВР така и не намери хората, които счупиха стъклата на автобуса. На следващия ден лидерът на ДПС Лютви Местан заяви: „Павето смени пияното". Това бе ясен знак, че сред мирно протестиращите има провокатори. 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Фифи

Това правителство се справяше много по-добре от това на ГЕРБ и постигна много повече от тях

24.07.2014 16:07:16

Стефан

Време е да видим какво ще направи поредния марионетен кабинет на Бойко назначен от слугата му Плевнелиев. Ама да не очакваме много...

24.07.2014 16:07:03

Иван

Правителството спази обещанието си и ще даде възможност на народа отново да избира. Дано народа избира мъдро и си спомни как във време на криза когато управляваше Бойко той си подаде оставката и остави другите да решават проблемите, които самия той създаде. За разлика от Борисов това правителство се справи с възникналата криза и чак тогава даде възможност на народа да избира кого иска да продължи да го управлява

24.07.2014 16:06:49

Ренета

Бъдеще няма ако псевдопартията ГЕРБ започне да управлява държавата. Цялата икономика ще сринат тези некадърници

24.07.2014 16:06:38

Мая

Саботъорите от ГЕРБ постигнаха своето, не виждам обаче хубавото в цялата тая работа

24.07.2014 16:06:26

Емил

Жалко, че правителството подаде оставка вършеше си работата добре

24.07.2014 16:06:16

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.