• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Браншовите организации искат таван от 300 000 евро на фермерските субсидии

Браншовите организации искат таван от 300 000 евро на фермерските субсидии

София /КРОСС/ Представители на браншовите организации в селското стопанство и представители на Министерството на земеделието разговаряха по приоритетите на следващия шестгодишен период на еврофинансиране. Разпределението по сектори трябва да бъде представено в Брюксел до 31-ви юли включително. Димитър Зоров, съпредседател на Националния говедовъден съюз, съобщи за предаването БНР, че и малки, и големи организации са постигнали за първи път единомислие:
След работната група, която беше една тежка работна група, защото беше водена от представителя на министерството г-жа Снежана Благоева, така че да няма единомислие в браншовите организации, всичките 31 раншови организации постигнахме общо мнение и единомислие в новата селскостопанска политика по директните плащания в основните аспекти и го внесохме в министерството. Обединихме се в това да има праг и субсидия, да не се изплаща над 300 000 евро. Това да е максиалният размер. Важното е да подчертаем, че в изчисляването на този максимален размер на субсидията няма да влизат разходите за заплати, осигуровки и данъци. Нашето желание е, да изсветлим този сектор. Земята, която е обвързана с животни - 10 декара на крава и 3 декара на овца - тяхното изхранване, също няма да влиза субсидията в прага.
Съобщеното от Димитър Зоров, представител на животновъди и млекопроизводители, беше потвърдено от Асоциацията на зърнопроизводителите. Произвеждащите зърно най-често са обвинявани, че вземат най-големите евросубсидии. Те обаче са поставили условие политиците да се откажат от обещаните 1250 евро на малките фермери, защото не е икономически мотивирано.
С това предизборно обещание на господин Местан смятат, че с това политическо решение ще доведе до някакъв социален ефект. Анализът, който направи работната група, е, че това ще доведе до разпокъсване на масивите и няма да се даде брутен вътрешен продукт, а ще вкара малките земеделски производители в сивата икономика. След два дена министър на земеделието ще стане Бюрхан Абазов, който е политическа фигура в ДПС. Това, което ние ще направим, ще сезираме европейската комисия, че работната група, която е легитимна и създадена със заповед на министъра е взела това решение за провеждане на бъдещо ОСП и то не е било признато.
Бюрхан Абазов категорично е заявил, че е взето политическо решение тази схема да се прилага.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.