• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Превратът над съдебния закон: да скрием масоните, да сплашим съдиите

Превратът над съдебния закон: да скрием масоните, да сплашим съдиите

/КРОСС/ Сред тържествената приповдигнатост, с която бе ознаменувано приемането на промените в Закона за съдебната власт, потъват гласовете за опасностите, заложени в него. А те могат да обезсмислят и добрите, макар и ограничени като обхват и смисъл промени, внесени от Министерството на правосъдието. И да съхранят и заздравят всичко онова, което трябваше да бъде променено.

Поне 4 акцента в закона ще възпрепятстват борбата със зависимостите и конфликта на интереси в съдебната система, а оттам и правосъдието като цяло:

- изискването гражданите да посочват ЕГН в сигналите срещу магистрати;
- липсата на съдебен контрол над прокурорските откази за образуване на досъдебно производство;
- отхвърлянето на текста, забраняващ членство в тайните организации в съдебната власт, известни като масонски братства;
- въвеждане на задължение магистратите да декларират в коя професионална организация членуват.

В този коментар разглеждаме последните два акцента.

С две думи (за който не му се чете до края този коментар): Законът приравни тайните масонски организации с явните, легитимни, публични съюзи на магистратите. А удивляващото беше, че министърът на правосъдието не само премълча това в заключителното си слово от трибуната, но и благодари на депутатите - за разлика от заседанията на правната комисия, където Екатерина Захариева настойчиво се противопостави на осакатяването на закона в споменатите разпоредби.

Масоните: какво беше предложено...

Внесеният от министъра на правосъдието проект предвиждаше: Магистрат "се освобождава от системата заради несъвместимост, ако членува в персонифицирани или неперсонифицирани организации с нестопанска цел, чиито организация, статут, цели и средства предвиждат или допускат възникване, упражняване или прекратяване на права или задължения за членовете, сътрудниците или съмишлениците като резултат на непублични правила или процедури".

...и какво беше прието

Магистратите просто подават декларация, ако членуват в организация

Ето точния текст, който депутатите приеха:

"Всеки съдия, прокурор и следовател, членовете на Висшия съдебен съвет, главният инспектор и инспекторите от Инспектората към Висшия съдебен съвет в едномесечен срок от встъпване в длъжност подават пред съответната колегия на Висшия съдебен съвет декларация за всички свои дейности и членства в организации,

включително тайни и/или неформални организации и общества,

юридически лица с нестопанска цел и в граждански дружества или обединения."

Тази разпоредба на практика ще скрие масоните, защото:

- предвижда единствено подаване на декларация, ако членуват в "тайна и/или неформална организация и общество".

- не предвижда механизъм за проверка и санкция, дори не се споменава за несъвместимост на членството в тайни организации с длъжностите в съдебната власт, тоест не предвижда освобождаване от системата;

- предвижда подаването на декларацията да става при встъпване в длъжност, което слага чадър над всички масони, които по-рано са постъпили в съдебната система, а някои са заели и важни позиции, и за които медиите са писали.

Да приравниш масонските братства с легалните организации на магистрати, като ги вкараш в една разпоредба на закона и им припишеш еднакви задължения, е позор за парламента - и ГЕРБ носи отговорността, защото председателят на парламентарната група на партията Цветан Цветанов не възрази на ястребите от ДПС, бранители на тайната власт

Забележете: Текстът на министерството за тайните общества беше отхвърлен още в правната комисия и на негово място вкараха задължението магистратите да декларират членство в професионалните организации, които по принцип са публични. В пленарната зала беше отново отхвърлен текстът на вносителя и след два часа депутатско дърляне с триста зора от немай-къде беше вписана в същата разпоредба (за публичните организации!) скопената добавка, която визира масоните ("включително тайни и/или неформални организации и общества"). Дори отказаха да добавят предложеното от Петър Славов от Реформаторския блок допълнение "които имат неявни правила и процедури".

Министър Екатерина Захариева мълча по време на абсурдния дебат за масоните и съсловните организации

Тя не излезе на трибуната поне да опита да убеди депутатите, да защити проекта, който е внесло правителството и който в тази точка бе преобърнат на 180 градуса, както впрочем бе преобърнат и с изискането за ЕГН-тата. Това мълчание подсказа, че преобръщането (отхвърлянето) на текста за масоните е било договорено с цел да си остане скрита тайната власт в съдебната система.

Другата особеност на гласувания текст е, че основа за преценката за масонската връзка е декларацията на магистрата - щом не декларира, значи не членува. А какво става, ако данни за тайни обвързаности изплуват от различни събития и дори от съдебни дела, каквито случаи са известни?

Конкретен пример: Ако беше приет вариантът на Министерството на правосъдието за тайните организации

можеше да се раздели с поста си заради несъвместимост конкретен прокурор от Върховната прокуратура

с установени в съдебен процес масонски обвързаности.

В кориците на едно съдебно дело срещу висш прокурор, което приключи с присъда за изнудване, описано в "Капитал" и в сайта "Съдебни репортажи", се виждат безпощадно ясно както шантажът и лобисткият натиск, така и братската взаимопомощ, която си оказват членовете на конкретно тайно общество. За сметка на върховенството на правото и закона.

(А що се отнася до конкретния висш прокурор, той въпреки доказаната обвързаност с масонската група, описана в кориците на делото, бе издигнат от Софийската градска прокуратура във Върховната, и то, забележете, да отговаря за... разследванията. И за да звучи като в жестока оруеловска антиутопия този сюжет, синът му е подсъдим за катастофата на бул. "България" отпреди 5 години, при която загинаха на място двама души, а бащата отговаря за разследванията (за актуалното състояние на продължаващото пета година дело, ако имате време, вижте тук и тук.)

Послужих си и с конкретен пример, за да се види безсмислието на добавката за декларирането, направена в пленарната зала, след отхвърлянето на текста на министерството.

Прикриват мракобесната власт на неявните връзки и паралелно с това обявяват за враг всеки, който ги разкрива.

Този извод не се нуждае от доказване - той кънтеше от парламентарната трибуна в обвинителните речи на Четин Казак и Йордан Цонев от ДПС.

Съюзът на съдиите като "Ислямска държава": да бъде унищожен

"Тука нарочно се фиксираме върху проблема с тайните общества, за да заслепим народното представителство за истинския проблем - неправомерните влияния на много явни организации, които получават явно финансиране, въпреки че не много явно си го признават и не са склонни да го декларират. А това са именно съсловните организации и особено някои от тях." (Четин Казак)

Чухте ли?

"Истинският проблем" значи не били тайните братства, а явните съсловни организации "и особено някои от тях"!

Йордан Цонев е още по-ясен: "Директно става дума за Съюза на съдиите в България. Не ни баламосвайте с текст, който изключва декларирането на членство в съсловните организации. Съюзът на съдиите се утрепа да лъже, включително и посланиците, че представлява цялото съсловие..."

Защо от пет организации на прицел е точно Съюзът на съдиите ли?

Той е на прицел от създаването му - по същата причина, по която и медиите, които изнасят неугодни за мнозинството във Висшия съдебен съвет факти, са обявени за врагове, без да се опровергават фактите, просто се игнорират. ССБ не мълчи, откакто е създаден преди 19 години, ССБ последователно, публично, безкомпромисно разобличава тайната власт. А как и с какви средства се осъществява тя, го е казал най-кратко и ясно не кой да е, а самият Цветан Цветанов, само че през февруари 2014, когато беше в опозиция: "...С всички средства, чрез Висшия съдебен съвет и главния прокурор, и заместник главния прокурор..."

А как може да бъде унищожен Съюзът на съдиите?

Чрез демонстрация на влияние и мощ от атакуващите - да видят съдиите кой е силният и ако искат спокойствие на работните си места, да си правят сметката дали да членуват в ССБ. И със свирепа пропаганда срещу съдийския съюз, за да се уплашат привържениците му. И още: чрез неформалната власт на председателите на съдилища, които са назначени от "силните", въпреки че са уличени от сигнали за нарушения, което ги превръща в най-предани лейтенанти на тайната власт - "...с всички средства - чрез ВСС и с главния прокурор, и със заместник главния прокурор" (по цитата по-горе).

(Конкретен пример: Веднага след като получи втория си мандат от ВСС на 7 юни, председателката на Благоевградския окръжен съд, прочута с това, че шест пъти е разпределяла търговско дело, докато се падне на нея, обяви пред медиите (на 24 юни), че "14 членове на ВСС от нейния съдебен район напускат ССБ начело с нея". И то - обявява го, преди да са подали молбите си 14-те, по нейното признание. Който от тях смее, тоест който съдия иска да му се стъжни животецът, като го затрупат с дела, които няма как да завърши в срок, или да бъде откомандирован, командирован, мачкан, навикван, нека не си подаде молбата за напускане на заклеймения от самата председателка съюз.)

Европейски стандарти ли? Абе, я си гледайте работата

Декларирането на членство в съсловните организации бе гласувано, въпреки че не фигурираше в проекта на министерството и въпреки протеста на три от професионалните сдружения на магистрати. А позиция против декларирането заявиха с писмо на 26 юли от международната организация "Европейски магистрати за демокрация и свободи" (MEDEL) до председателя на Народното събрание Цецка Цачева. С което предупредиха, че нормата нарушава правото на професионално сдружаване на магистратите. В същото писмо председателят на международната организация Гуалтиеро Микелини отправя препоръка към "Нейно Превъзходителство госпожа Цачева" да запознае депутатите от всички парламентарни групи с позицията на организацията с надежда, че Народното събрание ще преразгледа решението на правната комисия и няма да приеме текст, който въвежда задължението за деклариране пред ВСС на членство в професионални сдружения.

Проверка на "Дневник" в сряда, докато приемаха ЗСВ, установи, че нито една парламентарна група не е официално известена от Цачева за писмото - ако някой е чул, било е от медиите. Презрителното недоумение, с което депутати посрещаха въпроса ми ("Тая луда па какво пита") е най-красноречивото доказателство, че под европейски стандарти властовият "елит" разбира май само "европейските фондове". И нищо друго. И че би се стреснал от "Европа" само ако му спре кранчето, за да не може да краде.

И все пак - защо министър Захариева мълча?

Защото неявната власт знае как да предупреждава "внимавай". Цитирам откровението на ударното звено за специални анонимни медийни поръчки: "Министър Захариева трябва да се еманципира от предшественика си. И колкото по-бързо покаже как работи в полза на държавния интерес, а не действа под олигархичен натиск, толкова по-широк хоризонт ще има политическата й кариера."

(Политическата й кариера, значи! И ако това не е заплаха, здраве му кажи.)

Заплахата преминава в разпореждане: "ЗСВ да се ревизира преди окончателното му приемане" (В. "Труд", 1 юли, "Стефан Николов").

Е, ЗСВ беше не просто ревизиран, а над част от закона бе извършен преврат за съхраняване на тайната власт и паралелно унищожаване на разобличителите на тази власт, конкретно Съюза на съдиите в България. Безкръвен и мръсен преврат, зле прикрит зад лицемерна и феноменално нагла пушилка, че въвеждали прозрачност за всички.

А Цветанов мълчеше - напълно логично, съобразно поредното пренареждане на зависимостите: когато високият фактор е в опозиция, естествено го подгонват, когато е на власт - предоговарят се взаимните "отговорности и задължения" на политическата и съдебната власт. Така я разбират реформата двата върха.

Източник: "Дневник"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.