• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

35 топ храни за подсилване на имунната система през зимата

35 топ храни за подсилване на имунната система през зимата

/КРОСС/ Предвид променливото време навън, добре е да подпомогнем имунната си система, която трябва да се справя с допълнителния стрес, причинен от големите колебания в температурата. За да ви помогнем, подготвихме списък с 35 храни, които укрепват имунната система:


Чесън
При кашлица, настинки, грип и други неразположения - чесънът е ваш пръв съюзник за възстановяване на доброто здраве - просто добавете няколко сурови скилидки към вечерята си. Чесънът съдържа не само мощни антиоксиданти, а и веществото алицин, което си взаимодейства с кръвта, за създаването на продукт, способен да убива вредните бактерии и вируси.

Зелен чай
Китайците говорят за здравословните ползи от зеления чай от векове и стотици години по-късно се доказа, че са били прави: освежаващата напитка е с необичайно високо съдържание на антиоксиданти. "Антиоксидантите защитават организма от свръхпроизводството на свободни радикали, които могат да навредят на протеините, мазнините, въглехидратиге и ДНК в тялото", казва д-р Елизабет Вайхзелбаум, експерт от Британската фондация по хранене. Не пропускайте да се насладите на чаша топъл зелен чай днес!


Лук
Не си падате по чесъна? Тогава опитайте с лук - луковите главички съдържат мощен естествен химикал, наречен кверцетин, който може да стимулира защитните сили на имунната система срещу бактериални инфекции и вируси. Освен това спомага за намаляване подуването на корема, облекчаване на храносмилането и детоксикацията на кръвта. Като добавим и понижаване на лошия холестерол, безопасно унищожаване на бактериите на ешерихия коли и салмонела, не се ли чудите защо не хапвате лук по-често?


Мед от манука

Този мед се добива от пчелите от храста Манука (Leptospermum) и произхожда от Нова Зеландия (може да бъде открит и в био магазините у нас). Медът от Манука е с най-високите доказани качества срещу инфекции в световен мащаб. Освен това бактериите не развиват резистентност към него. Медът от манука има тъмен цвят и специфичен аромат, при захаросването си образува много едри кристали. Вкусът му в първия момент е евкалиптово-ечемичен, а на финала оставя леко горчив вкус в устата. Медът от манука има антибактериални и противоракови свойства.


Моркови
Оранжевият зеленчук съдържа високи нива бета-каротин, който е вещество, стимулиращо производството на борещи се с инфекциите бели кръвни телца от имунната система.


Стриди
Не случайно Средиземноморската диета е сред най-здравословните, а жителите на Средиземноморието - сред най-дълголетните. Стридите са един от най-големите източници на цинк, а той помага на белите кръвни клетки и други антитела да се възпроизвеждат по-бързо. Ако не сте любители на стридите, можете да си набавите цинк и от покълнало жито, сусам, тиквени семки или тъмен шоколад.


Люти чушки
Освен че стимулира обмяната на веществата, дори една единствена люта чушка съдържа цялата необходима дневна доза бета-каротин и 2 пъти препоръчителния дневен прием на Витамин С. А като бонус се отразява добре и на синусите - което е особено важно, ако сте настинали.

Джинджифил
Заедно с ментата, джинджифилът е сред най-добрите храни, които помагат при храносмилателни проблеми и възпален стомах. Джинджифилът е мощен антиоксидант, а също така стимулира кръвообращението и подпомага детоксикацията и пречистването на дебелото черво. Можете да добавите малко настърган джинджифил към вашето ястие или да си направите ароматен билков чай, като чудесна безкофеинова напитка след вечеря.


Кисело мляко

Натуралното кисело мляко е източник на "добри бактерии", които са от съществено значение за поддържането на здрава храносмилателна система. Отново вкусно и полезно!


Броколи
Броколите са чудесен цялостен имуностимулатор. Богатият на витамини A, C, E и бета каротин зеленчук, съдържа изобилие от почти всички най-полезни хранителни вещества. За предпочитане е да се консумират сурови или бланширани.


Зеленолистни зеленчуци
Кале (къдраво зеле), спанак, маруля, коприва - по отделно или като комбинация в салата - изборът е ваш, а ползите за здравето - огромни. Зеленолистните зеленчуци са витаминозни бомби!


Сладки картофи
Витамин А, бета-каротин, фибри, бавно освобождаваща се енергия - сладките картофи са източник на всичко това, като поддържат нивата на кръвната захар и подпомагат организма да се справи с умората.


Гъби

Гъбите подпомагат производството на бели кръвни клетки в организма - а те се борят с инфекциите и вредните бактерии. Гъбите също така правят съществуващите клетки по-агресивен към чужди тела. Шиитаке и майтаке са най-добрите и могат да бъдат открити в био магазините и големите супермаркети.

Гуава
Чувствата че сте настинали? Гуавата е един от най-богатите растителни източници на Витамин С. Но това не е всичко - в гуавата се съдържат още калций, фосфор, желязо и кверцетин - хранително вещество, което защитава срещу бактериални инфекции и вируси, намалява възпалението, облекчава храносмилането и детоксикира кръвта!


Бразилски орех
Заедно с мидите, кафевия ориз и яйчните жълтъци, бразилските орехи са особено добри източници на селен - минерал, който увеличава броя на белите кръвни клетки в организма и укрепва тяхната бойна мощ. Пълни с желязо, витамин Е, мед, магнезий, манган, калий и калций, само няколко ядки на ден са достатъчни, за да се повишат имунитета ви и да запазят кожата ви блестяща.


Куркума
Жълтата подправка съдържа веществото куркумин, което има противовъзпалително действие и се бори с инфекции. Самата пудра също има антисептични свойства, когато се прилага локално и може да се използва за почистване на порезни рани и изгаряния.


Вода
Един от най-добрите начини да отмиете токсините от организма си - просто пийте достатъчно вода (минимум 30 мл на килограм тегло). Пиенето на вода е най-добрата защита на тялото ви от дехидратация, която може да причини умора, главоболие, слабост, гадене и дори мускулни крампи - така че определено си заслужава да се поддържате хидратирани, за да избегнете всички тези негативни последици.


Риган

Риганът е сред най-богатите на антиоксиданти зеленолистни и особено на фенолни киселини и флавоноиди - две хранителни вещества, които облекчават възпаленията и помагат за предпазване от болести като обикновената настинка, грип, треска и стомашно разстройство.


Лимон
Топла вода, пресен лимонов сок, мед от манука и джинджифил - нима има по-стимулираща имунната система напитка, на която да се насладим? Освен, че са пълни с витамин C, лимоните са идеални за възстановяване на киселинно-алкалния баланс на организма и поддържане на постоянно рН, което подпомага оцеляването и функционирането на "добрите бактерии" и унищожава лошите, които виреят добре в по-киселинна среда.

Риба тон
Минеларът селен - който се съдържа и в други зеленчуци, ядки и морски дарове - увеличава произвоството на клетки "убийци" на лоши бактерии в организма.


Яйчен жълтък
Яйчните жълтъци са богат източник и на цинк и на селен - и двата минерала поддържат сияйния вид на кожата и подпомагат борбата с инфекциите.


Извара
Селен, калций, малко мазнини, качествени протеини - все полезни за възстановяването на организма съставки.


Зеле

Зелето е друг източник на антиоксиданта глутатион - отново продукт, който е едновременно вкусен, диетичен и съвсем здравословен!


Горчица
Пикантните храни като горчицата предизвикват появата на естествени муколитици (бронхиални секрети), които втечняват гъстата слуз, която се събира в синусите, когато сте болни от настинка или грип. Лютите храни имат и подсилващ метаболизма ефект, което може да ви даде прилива на енергия, от който имате нужда, когато сте изтощени.


Бъз
Бъзът традиционно се използва при общи състояния на неразположение, като някои изследвания показват, че възпрепятства, ограничава или предотвратява разпространението на грипните вируси. Това най-вероятно се дължи на богатото съдържание на антиоксиданти и витамин С.

Бадеми
По здравословни ползи за организма, бадемите наистина са първенци сред ядките. Освен че съдържат високи нива на витамин Е, бадемите са богати и на витамини от група В, протеини и сложни въглехидрати, които допринасят за стабилна имунна система.


Грейпфрут
Както всички цитрусови плодове, грейпфрут е добър източник на витамин C, който може да помогне на тялото да се бори с инфекцията чрез насърчаване на производството на бели кръвни клетки.


Розмарин
Розмаринът съдържа повишаващата имунитета съставка карнозол, за която се смята че подобрява и паметта. Ароматната билка е известна и със своите антиоксидантни, противовъзпалителни и антиканцерогенни свойства, справяща се с опасните чужди клетки, които потенциално биха могли да се превърнат в ракови.


Мащерка
Тя съдържа тимол - силно антисептично и антибактериално етерично масло, което често се използва в освежители за уста и при лечение на възпаления.


Черен пипер
И тази скромна подправка има лечебни свойства - намалява възпаления, има антибактериални и антиоксидантни свойства и подпомага храносмилането.


Салвия/Градински чай
Помага за отделяне и освобождаване на слуз и облекчава стреса.

Аспержи
Аспержите са добър източник на калций и витамин С. А също подсигуряват на организма и витамин К - основен лечебен компонент, който се използва в съсирването на кръвта.


Папая
Тропическите плодове като папаята съдържат големи количества витамин С. Но плодът също така е богат на естествен ензим, наречен папаин, който подпомага храносмилателния процес и може да облекчи свързани с него неразположения.


Скумрия
Мазните риби като скумрията са източник на високачествени протеини. Богати са на омега-3 и омега-6 мастни киселини, калций, селен, магнезий, калий, фолиева киселина, ниацин, витамини A, B12, C и К! Така че похапването на парченце печене скумрия 3 пъти седмично е еднопосочен билет към сияйна кожа, бляскава коса и по-силна имунна система.


Червено пуешко месо
Защо тъмното, а не бялото месо? Тъй като съдържа повече витамини и минерали - и по-специално цинк, който е важен за производството на бели кръвни клетки - нашите "воини" срещу инфекции и вируси. Но трябва да се внимава да не се прекали с цинка, защото в такъв случай има точно обратния ефект - подтиска имунната система. Затова е добре цинкът да се набавя от менюто, а не да се приема като хранителна добавка.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.