• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Гюрер Айкал дирижира радиосимфониците

Гюрер Айкал дирижира радиосимфониците

/КРОСС/ Гюрер Айкал - едно от големите имена в класическата музика в Турция, ще дирижира Симфоничният оркестър на БНР на 24 октомври от 19 ч. в зала „България".

Маестро Айкал учи дирижиране в Консерваторията в Анкара, а след това в Гилдхол Скул и в Кралската музикална академия в Лондон. Специализирал е в Италия при проф. Франко Ферара.

Посещава лекциите на проф. Бертолучи във Ватикана, изследва грегорианската музика и ренесансовата полифония. Гюрер Айкал е бил главен диригент на Президентския симфоничен оркестър на Турция, директор на Държавната опера и балет. Основава Камерния оркестър на Анкара и филхармония „Борусан" - Истанбул, а от 1999 г. е главен диригент на състава. Дирижирал е редица водещите оркестри в Европа, като реализира записи със световни престижни състави, сред които и Лондонската филхармония. Повече от десет години е бил музикален директор на Симфоничния оркестър на Ел Пасо (Тексас, САЩ). Гюрер Айкал преподава дирижиране в много американски университети, а днес е професор в Университета Билкент (Анкара, Турция).

Солист на оркестъра ще е Ясен Теодосиев - водач на валдхорните на радиооркестъра. Той е завършил е Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров" в София в класа на проф. Владислав Григоров, а по-късно става и негов асистент. Гостувал е като водач на група на Симфоничния оркестър на Лятната академия Киджана в Сиена и на Софийския симфоничен оркестър. Ясен Теодосиев гради успешна кариера в областта на камерната музика. Свирил е с музиканти от ранга на Божидар Ноев, Пламена Мангова, Аркади Шилклопер. От 2012 г. е част от състава и на атрактивния духов квинтет „Пилекадоне".

По време на концерта на Симфоничният оркестър на БНР, на 24 октомври от 19 ч. в зала „България", ще прозвучат увертюра „Хебриди" от Феликс Менделсон-Бартолди , Концерт за валдхорна № 1 на Рихард Щраус и Симфония № 4 от Йоханес Брамс.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.