• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Празничен концерт - Бах/Чайковски/Респиги

Празничен концерт - Бах/Чайковски/Респиги

/КРОСС/ Ценителите на класическата музика ще имат отново възможността да се насладят на специален празничен концерт "Бах/Чайковски/Респиги" на 1 март (вторник) от 19:00 ч. в Зала 6 на Националния дворец на културата (НДК). Солист и диригент на концерта на Камерата Орфика НБУ ще бъде Марио Хосен, а гост-солисти ще са Рафаеле Малоци (виола) от Италия и Атанас Атанасов (чембало).

В програмата: 
Йохан Себастиан Бах - Бранденбургски концерт № 6
Пьотр Илич Чайковски - Серенада
Оторино Респиги - Антични танци

Марио Хосен дебютира като солист на оркестър още на 8-годишна възраст. Работата му с изтъкнатите изпълнители и музикални педагози като Михаел Фришеншлагер и Жерар Пуле бележи важен отпечатък върху кариерата му. Солист с международна репутация, Хосен свири с редица оркестри, между които: Английски камерен оркестър, Брукнер Оркестър Линц, Кралска Филхармония, Симфоничен оркестър „Чайковски" на Московското радио, Оркестър на Миланската Скала, Симфоничeн оркестър на БНР, Мексикански държавен симфоничен оркестър, Софийската филхармония и много други. Изявява се в САЩ, Австрия, Италия, Франция, Швейцария, Испания, Египет, Китай, Русия, Япония. Хосен концертира и прави записи със световни артисти, сред които: Адриан Йотикер, Филип Берно, Жан Бернар Помие, Бруно Канино, Израел Инон, Милена Моллова, Владимир Федосеев. Именитият виртуоз е почетен професор на Нов български университет със завидна преподавателска кариера и студенти - носители на едни от най-високите отличия от конкурси и фестивали в Европа и Азия. Инициатор на редица международни проекти. Причина за създаването на Академичен оркестър „Камерата Орфика НБУ" и Първия международен цигулков фестивал във Варна, 2015 година. Вече няколко години успешно провежда и Международната академия „Орфеус" във Виена, Австрия.

Рафаеле Малоци е роден в Неапол. Завършва с отличие Консерваторията "Сан Пиетро а Майела" в родния си град под ръководството на Маестро Джовани Леоне. Той е многократен победител в конкурса „Витторио Венето" в рамките на фестивала "Млади виолисти" през 1980-81 г. като участник в квартет, а през 1978 г. и като виолист-солист. Печели няколко конкурса за първа виола (виолист - водач на група): в Неапол през 1982 г., във Флоренция (също през 1982 г.), в Болоня през 1984 г., в Римската опера и в оркестъра на Санта Чечилия през 1987 г. През 1991 г. той поканен като признат авторитет да заеме длъжността на първа виола-солист в оркестъра на Академията Санта Чечилия - Рим. Работи с много камерни формации и ансамбли, както в ролята на първа виола, така и като солист, сред които „Нови Римски виртуози", „Италиански солисти", „Камерен оркестър на Санта Чечилия". Свири за най-големите музикални институции, както италиански, така и международни. Наскоро Рафаеле Малоци става част от „Бах ансамбъл" ("Bach ансамбъл") със седалище в Монте Антико в Тоскана като виолист-солист, разширявайки и обогатявайки солистичния си репертоар с рядко изпълнявана музика. Рафаеле Малоци е един от основателите на „Страдивари секстет".

Атанас Атанасов завършва Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров" с пиано при проф. Богомил Стършенов (1977) и композиция при проф. Парашкев Хаджиев (1985). Следва и майсторски клас по пиано при проф. Богомил Стършенов (1977-79). Участва в международни курсове по клавирна интерпретация във Ваймар (Германия - 1975) при Режина Смендзянка, Париж (Франция - 1976, 1977 и 1983) при Ивон Лефебюр, в Прага (Чехия - 1978) при Милан Шлехта (орган), Сузана Ружичкова (чембало) и Франтишек Раух (пиано). Носител на награди от национални и международни конкурси. Има активна концертна дейност като солист, камерен изпълнител и сътрудник на редица хорови и оркестрови формации - пианист, чембалист и органист. Осъществява записи за студио „Балкантон", Gega New, БНР, БНТ, Радио Женева и др. Първи изпълнител на голям брой произведения от български композитори. Най-престижно е участието му като композитор и пианист в Международен фестивал за съвременна музика в Санкт Петербург, Русия (1991), където изпълнява своя Първи концерт за пиано и оркестър с филхармонията на Санкт Петербург. От 1978 преподава в НМА. Професор (от 2000) по клавирен съпровод и композиция. Води лекции също и по методика на клавирния съпровод и цифрован бас. Към педагогическата му дейност може да се добави и провеждането на курсове по клавирна интерпретация в Гърция и Турция. Член на Управителния съвет на Съюза на българските композитори (2005-2011). Понастоящем е ръководител на катедра „Камерна музика и съпровод" в Инструменталния факултет на НМА.

Концертният цикъл "Солисти-интерпретарори" е предложение на Нов български университет, департамент „Музика" и проф. д-р Марио Хосен за елитен Музикален фестивал за класическа музика в НДК София. Съчетанието на шедьоври на европейската музика и изпълнители от световна величина ще допринесе за обогатяване на културния живот в столицата и страната. В основата на проекта е развитието на мащабно и дългосрочно културно сътрудничество на НДК с програмите на водещите европейските културни центрове като Виена, Париж, Лондон, Рим, Прага, съвместно с Нов български университет, УниКредит Булбанк и концертиращи артисти - професори от водещи световни университети. Фестивалът "Солисти-интерпретатори" предлага богата концертна програма. Желанието е да покажем, че именно класическата музика като европейската културна традиция обединява света с вечните си духовни ценности.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.