• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

БСП подложи вътрешния министър Радев на кръстосан разпит

БСП подложи вътрешния министър Радев на кръстосан разпит

/КРОСС/ Антон Кутев: 90% от злоупотребата с незаконно оръжие се прави от криминално проявени хора

"За една малка  част  от хората, притежаващи незаконното оръжие, МВР е разбрало предварително и ги е хванало, а другата част са се избили и затова сме разбрали, че притежават такова. Затворници могат да избягат от Софийския централен затвор с оръжие, след това единият бе убит с незаконно оръжие, а той също е притежавал такова. Дали последният избягал затворник, също вече е въоръжен”. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Антон Кутев от парламентарната трибуна по време на питане към министър Радев.  Той припомни, че в началото на годината бизнесменът Петър Христов бе застрелян, най-вероятно, с незаконно оръжие. През март миналата година  са намерени два бойни пистолета със заличени номера. „През ноември в Пазарджик  е задържан младеж, който има арсенал за малка война.

В Бургас,  през декември миналата година, също са арестувани 8 души, всичките са криминално проявени и са били сериозно въоръжени. На 22 май, тази година, незаконен боен пистолет и боеприпаси са открити в кабинета на началника на сектор „Пътна полиция” в Благоевград. Всички тези случаи показват, че в системата има пробив”, каза Кутев. Народният представител добави, че във всички изброени случаи, притежателите на незаконно оръжие са или полицаи, или криминално проявени.

„Явно е, че има предлагане и не е трудно, бивш затворник да се сдобие с оръжие. Случаите, които изброих, са в рамките на времето, в което вие сте министър”, обърна се той към министър Радев. Антон Кутев допълни, че те показват, че 90% от злоупотребата с незаконно оръжие се прави от криминално проявени хора. „Това означава, че МВР не ги следи активно и не може да се справи с проблема”, изтъкна народният представител.  

Иван Иванов към министър Радев: Защо забранихте снимането на временното възпрепятстващо съоръжение на българо-турската граница?

„Защо забранихте снимането на временното възпрепятстващо съоръжение на българо-турската граница“. Този въпрос отправи народният представител от ПГ на „БСП за България“ Иван Иванов към вътрешния министър Валентин Радев. Според него еволюирането на наименованието „инженерно- преградно съоръжение“ на „временно възпрепятстващо“ говори за признание на МВР, че то е в лошо състояние и не може да изпълнява функциите си. „Спирането на снимането и на гражданския контрол показва, че там има сериозни проблеми, които се опитват да скрият“, подчерта той.

Иванов припомни, че именно от снимките на журналисти е станало явно лошото изпълнение на строителните работи по време на изграждането. „Благодарение на това журналистическо разследване, има прокурорска проверка за злоупотреби. Явно Елена Йончева много ви е притеснила и искате да спрете по-нататъшни такива разследвания“, заключи Иван Иванов.“

Георги Гьоков пита министър Радев: Защо все още няма достъп на хората със слухови или говорни увреждания до тел. 112?

„Близо две години след приемане на Закона за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112 е време да дадете отговор на въпроса: защо не е осигурен достъп на хората със слухови или говорни увреждания до тел. 112?“. Този въпрос отправи народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков към вътрешния министър Валентин Радев. Той обясни, че с приемането през 2008 г. на закона за тел. 112 е осигурен достъп на гражданите до службите за спешно реагиране, с цел получаване на помощ при спешни случаи.

Според него така в националното законодателство са въведени европейските изисквания за универсалната услуга и правата на потребителите във връзка с електронните съобщителни мрежи и услуги. Той подчерта обаче, че възможността за използването на тази услуга само чрез гласови съобщения поставя в неравностойно положение някои категории хора с увреждания на слуха и говора. По думите му при промяната през 2009 г. на европейската директива гласи, че:  „Държавите-членки гарантират, че достъпът до услуги за спешна помощ за крайни ползватели с увреждания е равностоен на достъпа, предоставен на останалите крайни ползватели“. 

Гьоков обясни, че срокът  за прилагането на тази директива е изтекъл на 25 май 2011 г. „Макар и с огромно закъснение, на 20 юли 2016 г. бе приет ЗИД на Закона за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112. Според Заключителната разпоредба на този закон в срок до една година от влизането му в сила, министърът на вътрешните работи трябва да осигури достъп на хората със слухови или говорни увреждания до телефон 112. Очевидно, до момента тази възможност не е гарантирана“, заключи Георги Гьоков .

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

ДЕБИЛА НЕ МОЖЕ ДА ВИДИ РЕАЛНИЯ СВЯТ

23.06.2018 12:39:51

Анонимен

ЩОТО МИНИСТЪРА МНОГО Е ГОВОРИЛ, НО НИЩО НЕ Е КАЗАЛ - ЗАТОВА!!! А ОНЯ С ГЕНЕТИКАТА - ТИ СИ СИ ПРИРОДНО УБИТ!!!

22.06.2018 20:29:43

Анонимен

Ретроградните комуняги ПАК ги разкриха!Защото те са готови и децата си да жертват за власт и пари.ГЕНЕТИКАТА УБИВА!!

22.06.2018 19:45:59

Анонимен

И ЩО НЕ НАПИСАХТЕ ОТГОВОРИТЕ НА МИНИСТЪРА ИЛИ ТОВА СА ОПОРКИТЕ ДАДЕНИ ОТ ПОЗИТАНО

22.06.2018 15:54:57

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.