• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Исканията: България да бъде обявена за зона, свободна от ядрено оръжие

Исканията: България да бъде обявена за зона, свободна от ядрено оръжие

/КРОСС/ На 6 август преди 74 години американската авиация за първи път в историята хвърля атомна бомба над Хирошима, убивайки хиляди цивилни и обричайки стотици хиляди на множество заболявания, следствие на радиацията.

В деня на първия ядрен удар пред сградата на Министерски съвет в София се проведе митинг с искане България да бъде обявена за зона свободна от ядрено оръжие. Организатор на мероприятието бе Български национален съвет за мир с председател проф. Нако Стефанов.

На събитието бяха поканени всички партии и различни организации. Присъстваха представители на партия Атака и партия АБВ, други също заявиха, че подкрепят, но техни представители не се появиха на митинга, който бе обявен като надпартиен, тъй като тук става въпрос за национална кауза, а не партийно състезание.

На събитието бяха и представители на Национална асоциация Сигурност, Асоциация на разузнавачите от запаса, Български антифашистки съюз и Съюзът на независимите писатели.

Повод за митингът бе не само ядреният удар срещу Хирошима, а и изострящата се международна обстановка, унищожаването на Договора за ракетите със среден и малък обсег на действие, и поставянето под въпрос на договора за стратегическите настъпателни въоръжение. На фона на всичко това българският парламент ратифицира сделката със САЩ за закупуването на F-16, които могат да носят ядрено оръжие.

Тъй като в Турция, в базата Инджирлик са разположени американски ядрени бомби В-61 и възникналото напрежение между Турция и САЩ, се появиха притеснения относно евентуално разполагане на ядрено оръжие в България, за която възможност говорят и странични събития.

По време на мероприятието проф. Нако Стефанов посочи, че международното напрежение се увеличава, късат се различни договори, ограничаващи ракети и ядрени оръжия, унищожен е договорът за ракетите със среден и малък обсег на действие, под въпрос е договорът за стратегическите настъпателни въоръжение. Според американската военна доктрина се допуска използването на тактическо ядрено оръжие в локални конфликти.

Покупката на F-16 също създава риск в днешната обстановка, защото всеки полет на този самолет може да предизвика опасение, че той е носител на ядрено оръжие и да последва реакция, която да е унищожителна за България.

Призивът на събралите се е да се борим за мир в България и да не допускаме ядрено оръжие в България.

Проф. Стефанов обяви, че протестиращите се обръщат към президента, към председателя на Народното събрание, към министър-председателя с искане да се инициира дискусия в Народното събрание, България да бъде обявена за зона без ядрено оръжие, да се проведе референдум, който може да се съчетае с местните избори, с един единствен въпрос и отговор - да или не:

Дали искаме България да бъде зона без ядрено оръжие или искаме да станем склад за ядрено оръжие и обект на съответния удар, който може да бъде ядрен и по този начин да сложим много бърз край на нашата хилядолетна история.

Той подчерта, че ние можем като движение да поставим въпроса преди местните избори за това всички онези, кандидати за съветници и кметове, които поддържат тази идея, да я обявят и включат в своите програми, да включат точка, че ако те бъдат избрани за съветници или кметове, те ще искат съответното населено място да бъде обявено за зона без ядрено оръжие и по този начин постепенно цяла България да се обяви за зона без ядрено оръжие.

Проф. Стефанов допълни, че можем да се обърнем и към съседните страни - Гърция, Сърбия и други, за да обявим Балканите за зона без ядрено оръжие.

Пламена Заячка - председател на Инициативния комитет на Световното движение за мир заяви, че символичният Часовник на Апокалипсиса или Часовникът на страшния съд е ударил две минути до ядрена война, а това е най-близката стойност от 1953 година насам, тогава когато САЩ и СССР правят изпитания с водородни бомби.

С прекратяването на ДРСМД ние вече се доближаваме дори повече, ставаме на 1 минута от ядрена война, или иначе казано - да изчезнем за 60 секунди.
Тя настоя НС да декларира, че няма да допусне ядрено оръжие на територията на България, както и президентът да свика Консултативен съвет за национална сигурност, като също се присъедини към призива за свикване на референдум.

По време на митинга думата взе и общинският съветник в СОС от партия Атака Станил Станилов. Той също се обяви за недопускане на ядрено оръжие в България, като посочи и рисковете, свързани с безконтролното внасяне на материали в американските военни бази в България.

Ангелаки Гоцев - експерт по ядрена енергетика и ядрени материали, коментира, че разполагането на ядрено оръжие в България, би било в нарушение на редица международни договори, както и на Конституцията на Република България.

Събралите се издигнаха плакати с лозунги:

„Не на войната и ядреното оръжие",

„Ядрено оръжие тук ще е в нарушение на договора за неразпространение на ядреното оръжие",

„САЩ решават своите геостратегически проблеми с чужди ръце, оставайки в безопасност на друг континент",

"F-16 - стъпка в ядрената пропаст",

„Ядреното оръжие ще доведе до екологична катастрофа",

„Няма да допуснем втора „Хирошима" в Източна Европа",

„Бомбите няма да решат проблемите", „САЩ - ядрената заплаха за Европа"

 „България е заложник на интересите на НАТО".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Двама МАЛОУМНИЦИ са изсипали съдържанието си. Почистете след себе си, бе!

08.08.2019 19:19:15

Захари Стоянов

"И подир всички тия върволици жестокости и злини, които ни една държава не е направила над България, възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива идиоти и изменници даже, които да клеветят, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка! Мълчете и не говорете, защото и природните стихии ще да въстанат и протестират срещу подобно едно престъпление! По-малък грях е да обереш черква и манастир, отколкото да клеветиш пред олтара на историята и на събитията, че руското правителство имало братски, честни и благородни намерения, когато е стъпило в земята ни да ни освобождава. Ще ни се смеят ташкенците, авганците, черкезите, бухарците и арменците, за които същата Русия не по-малко кръв е проляла. Но Русия ни освободи, ще да ни се каже. Да, но тя освободи и татарите, и черкезите, и бухарците, и поляците, и грузинците и много още други. Ако тя ни е освободила, то е било само за това, за да ни тури на гърба нов самар." Бърз метод възстановява ставите... Още на сутринта леки и свободни движения! Бърз метод възстановява ставите... Още на сутринта леки и свободни движения!

08.08.2019 14:53:25

Анонимен

Тези червени подлоги и продажни рублофили първо трябва да протестират пред Путлер, защото любимата им Русия има ядрено оръжие в Крим и е най-голямата ядрена заплаха за България и световния мир. Жалки народни изменници. Срам и позор за тая червена сбирщина!

08.08.2019 14:23:39

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.