• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Знае или не България за оръжията в Алепо?

Знае или не България за оръжията в Алепо?

/КРОСС/ ОБЗОР

В последните няколко седмици се заформи дипломатически скандал по информация за наличието на оръжия, произведени в България, намерени в складове, изоставени от противници на режима в Дамаск.

Близо две седмици след разкритията на вестник „Труд", руското външно министерство в лицето на говорителката Мария Захарова заяви, че в Москва възникват въпроси по темата. Тя припомни, че от края на 90-те години Москва води със София преговори за сключване на правителствено споразумение в лицензионната област, което да регламентира износа на военна продукция за трети страни, но България не бърза да го сключи. „Призоваваме нашите евроатлантически критици по-малко да говорят и да пристъпят към реални мерки за недопускане на снабдяването на терористите в Сирия с оръжия", каза още Захарова на нарочна пресконференция във вторник.

Едва днес българското МВнР отговаря в национален ефир. Министърът в оставка Даниел Митов си изми ръцете с коментара, че не е работа на ведомството му да разследва оръжията в Алепо. „Мога да кажа, че си има междуведомствена комисия за експортен контрол, която трябва да отговори на тези въпроси. Трябва да бъде проведено разследване и да се разбере как би могло наше оръжие да стигне дотам", каза той и побърза да отбележи, че в Сирия има също и руски оръжия. „Русия има там безброй оръжия. Също така руската държава не участва в нито един световен договор за изнасяне и продажба на оръжие. Русия не може да морализаторства срещу България, защото ние участваме в тези договори", коментира Митов.

Докато двете ведомства спорят задочно, обяснението на пътя на българските оръжия дойде от д-р Мохд Абуаси от Центъра за близкоизточни изследвания. „Българската държава знаеше много добре, че наши оръжия отиват в Сирия посредством трети страни, но ролята на България трябва да се изчисти. Ние не продаваме оръжия на терористите. Продаваме ги на Саудитска Арабия, Катар и САЩ", каза експертът.
Той посочи, че има два канала, по които българските оръжия са достигали до сирийските бойци. В единия случай полетът е от София до Саудитска Арабия. Там разтоварват оръжията с ТИР-ове и те тръгват за Сирия през Йордания. В другия случай самолетите летят за Катар, но не стигат дотам, а кацат в Турция и оттам се товарят за Сирия. По думите му, като краен потребител в документите фигурират Саудитска Арабия, Катар и Съединените щати, а посредниците са американски компании. „Две трети от тези оръжия се изпращат до Фронт "Ан Нусра", а останалите отиват за по-малките групировки. От Сирийската свободна армия заявиха, че те са само пощенска кутия", поясни Абуаси. „Eдната фирма е свързана с ЦРУ, а другата работи с Пентагона", посочи експертът.

Вчера следобед Районната прокуратура в Горна Оряховица съобщи, че се е самосезирала по публикацията от 12 декември във в. „Труд". „Износител на боеприпасите е частната оръжейна фирмата „Аркус" - АД от Лясковец, а на етикетите върху сандъците с оръжия има български имена - Иванов и Димитрова. Според документите, които открихме, тези боеприпаси са подготвени за износ от България през юли и октомври 2015 г", твърди ежедневникът. Изнесената информация станала повод да бъде възложена проверка в оръжейния комплекс „Аркус" по линия на общия надзор за законност. Прокуратурата и полицията в момента установяват дали дейността на дружеството отговаря на лиценза, с който то разполага за производство и търговия с боеприпаси. Още при старта на разследването са иззети справки и документи от военното предприятие. Предвижда се да бъде изискана и пълна информация от Министерството на отбраната.
„Към момента няма констатирано нарушение. Ако в хода на проверката бъдат открити данни за извършено престъпление, ще бъде образувано досъдебно производство", коментираха лаконично от Районната прокуратура в Горна Оряховица.

За обществото остава да изчака проверките да приключат и да се надява на адекватна реакция от институциите.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

стара нагла схема

Навремето американски шпиони /евреи /набутаха БЪлгария д а дава н а Ирак уж на кредит техника за няколко милиарда ограбени от БЪлгарския народ живи долара.. И досега пари за БЪлгария няма постъпили

29.12.2016 12:47:37

Анонимен

Тоя митов трябва да е безкрайно голям идиот, че да коментира факта, че в Сирия са внесени българско оръжие, което няма лиценз за продаване в трети страни!

29.12.2016 12:45:02

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.