• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

КНСБ: Готови сме за протест заради минималните осигурителни доходи

КНСБ: Готови сме за протест заради минималните осигурителни доходи

/КРОСС/ КНСБ е готова да организира протест заради минималните осигурителни доходи.

Между бизнеса и профсъюзите зрее напрежение заради тези доходи, които се договарят повече от 10 години в общо 85 икономически дейности и които засягат около половината от работещите в страната. Обикновено разгарът на преговорите е точно през месец август. Тази година обаче тези преговори буксуват, обясни мотивите изпълнителният секретар на синдиката Ася Гонева.

Според представители на бизнеса процесът дори не е стартирал официално. С писмо до министрите на финансите и на труда и социалната политика - Владислав Горанов и Зорница Русинова, работодателите поискаха преди дни да бъдат отменени минималните прагове с аргумента, че увеличават сивия сектор. Синдикатите обаче се обявиха категорично против тази теза.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев заяви, че минималните осигурителни прагове са отживелица. По думите му близо 300 хиляди българи работят в икономически дейности, в които, заради административната намеса на пазара на труда, минималната заплата е по-висока от средния осигурителен доход.

Работодателите ясно изразиха позиция, че преди да се постигне консенсус за начина, по който се договаря минималната работна заплата, няма да преговарят за минимални осигурителни прагове. Това е така, защото миналата година бяха разпространени административно коефициенти на увеличение на минималните осигурителни доходи в икономическите дейности, където нямаше постигнати споразумения. Те въобще не отговарят на средния процент на договорените увеличения. Административно беше въведена минимална работна заплата, която не е договаряна. Средният коефициент се увеличи с повече от 2%. Ние сме категорично против механично да се разпростират такива, еднакви за всички, тъй като в някои икономически дейности може да бъде два пъти по-високо увеличението, а в други трябва да има намаление. България е единствената страна от ЕС, в която има минимални осигурителни доходи. Това е една отживелица, коментира Василев. 

Според синдикатите договарянето на праговете води до ръст на осигурените, до повече приходи в общественото осигуряване и до повече данъчни постъпления. Ася Гонева заяви, че от гледна точка на синдикатите преговорите са стартирали, но е притеснително мълчанието на социалното министерство, което не е дало официалния им старт.

Това е един нов подход да се бойкотира една мярка срещу сивата икономика и нелоялната конкуренция срещу интересите на работниците и служителите, която всяка година работодателите пробват. Преговорите са стартирали от наша гледна точка. Това, което мен повече ме възмущава, е мълчанието на социалното министерство. Това ме навежда на мисълта, че сегашното ръководство на министерството или не си дава ясна сметка колко сериозен е този проблем, или по този начин заявява, че до някаква степен споделя позицията на работодателите, посочи тя. 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.