• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Докладът на ОССЕ: Ромското малцинство е най-уязвимо по отношение на изборни нарушения

Докладът на ОССЕ: Ромското малцинство е най-уязвимо по отношение на изборни нарушения

/КРОСС/Докладът от Мисията за оценка на нуждите на ОССЕ, проведена на 18-20 август 2014 отчита въвеждането на преференциален вот след последните законодателни промени в България.

Отбелязват се взетите предвид забележки на ОССЕ, сред които балансиране на партийното представителство в ръководните постове на избирателните комисии, опростяване на процедурата за регистрация на кандидати, предоставяне на безплатно ефирно време за кампании в обществени медии и допълнителна регулация при решаване на спорове.

Докладът отбелязва обаче, че няколко важни препоръки все още трябва да бъдат изпълнени, например освобождаване на осъдените избиратели или липсата на възможност за кандидатиране на лица с двойно гражданство.

В Мисията са участвали Беата Мартин-Розумловиц, директор на департамента Избори на ОССЕ, Татяна Богусевич, ст. съветник по изборите и Алексей Громов, съветник по изборите на ОССЕ.

Някои от членовете на мисията са посочили, че има нужда от допълнително обучение на членовете на Районните избирателни комисии и Секционните избирателни комисии.

Авторите на доклада на ОССЕ прогнозират, че при старта на предизборната кампания на 5 септември, тя ще бъде фокусирана върху социалното придобивки, заетостта и ефективността на изборните органи.

Посочва се, че е мнозина запитани от представителите на ОССЕ са изразили тревога от евентуална търговия с гласове и липсата на капацитет у органите на реда да пресекат подобна практика.

Откроено е ромското малцинство като най-уязвимо по отношение на подобни изборни нарушения и се подчертава неизпълнената предишна препоръка на ОССЕ относно забраната да се води кампания на език, различен от български.

Всички лица, в които Мисията на ОССЕ е разговаряла в България са изразили разбиране от нуждата от наблюдатели на организацията на предсрочните парламентарни избори.

Докладът препоръчва изпращането на ограничен екип наблюдатели на 5 октомври. Освен основния екип от експерти, Мисията препоръчва да се изпратят още 14 души, избрани от страните-членки.

По време на работа на Мисията на ОССЕ 18-20 август са били проведени срещи с представители на МВнР, НС, ЦИК, МРРБ, Сметната палата, СЕМ, БСП, ГЕРБ, ДПС, България на гражданите, България без цензура, НОВА, БНТ, бТВ, Трансперънси интернешънъл България, Института за развитие на публичната среда, ГИСДИ, Институт за социална интеграция, All data Processing.

Посочено е и името на Николай Василев като "министър и член на БЗНС".

Снимка: Булфото

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.