• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Оставка?

Оставка?

/КРОСС/Очаква се днес кабинетът „Орешарски" да подаде оставка след редовното заседание на Министерския съвет. Ако това се случи, тя следва да бъде депозирана в Народното събрание и гласувана от парламента в четвъртък или в петък. 

Кабинетът много отдавна е готов да си подаде оставката, посочи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев пред журналисти днес преди началото на заседанието на МС. Единственото, което спира оставката е необходимостта всички процеси след това да бъдат управлявани и да гарантират стабилността и на управлението, и на нормалното провеждане на изборите, обясни той. 

Оставката така или иначе е декларирана и ще стане факт. Йовчев напочни, че на консултативния съвет при президента бяха постигнати договорености между политическите сили и министър-председателя ги спазва.

Ако оставката бъде депозирана, това ще съвпадне с първата годишнина от нощта на белия автобус. На 23-ти юли миналата година се стигна до кървави сблъсъци между протестиращи и полиция пред парламента. Напрежението беше провокирано от решение на МВР народните представители да бъдат изведени с бял автобус.

По повод една година от така наречената „Нощ на белия автобус" недоволни граждани ще се съберат в 17:30 часа на площад „Независимост", до фонтаните пред президентството.

През цялата година кабинетът работи под натиска за оставка от различни страни. Началото бе на 14 юни 2013 година, когато по предложение на премиера, парламентът избира депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Това предизвиква многохилядни протести в страната.

За оставка настояваха и от опозицията - ГЕРБ и извънпарламентарно представени политически партии. Кабинетът преодоля няколко вота на недоверие, внесени от хората на Борисов. 

Настъпи обаче парламентарна криза, която доведе отново до говорене за оттегляне на правителството, но този път от страна на подкрепящото го ДПС. 

Оставка на правителството в края на септември или най-късно в началото на октомври, плавно предаване на властта на служебен кабинет и провеждане на предсрочни избори през последната седмица на ноември (30-и) или първата седмица на декември, предложи лидерът на ДПС Лютви Местан. 

БСП реагира на удара на ДПС като ден-два след изявлението на Местан Станишев се съгласи с провеждането на бързи предсрочни парламентарни избори, но поиска задължително гласуване.

Така се стигна до свикване на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента. Но и тогава не се стигна до консенсус по датата за предсрочните избори. След заседанието стана ясно, че е постигната договорка изборите да се проведат в периода 28 септември-12 октомври 2014 година. Решено бе само, че правителството на Пламен Орешарски ще работи до края на юли, а парламентът ще се разпусне на 6 август.

След кратко отлагане на политическите консултации все пак датата стана ясна. Ще предложим на президента Росен Плевнeлиев предсрочните избори да се проведат на 5 октомври тази година, каза лидерът на БСП Сергей Станишев след края на политическите консултации като уточни, че съгласие за тази дата е било постигнато на днешните консултации, в които участваха лидери на ГЕРБ, ДПС и БСП. Разговорите продължиха около два часа и половина.

Актуален остана въпросът „Кога?" - кога точно Орешарски ще подаде оставка. Премиерът Пламен Орешарски сам заяви, че подходящият момент за оставка на кабинета е в седмицата 21-25 юли.

Слухове стесниха времевите параметри до два дъзможни дни - днес или утре.

Снимка: Булфото

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Легнала свиня гладна в кочината и като заспала, сънувала баберка.

23.07.2014 13:47:04

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.