• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Оставката остана висяща

Оставката остана висяща

/КРОСС/Въпреки очакванията, че днес кабинетът „Орешарски" ще подаде оставка, такава е била обсъдена днес с министрите на редовното им заседание, но нищо повече. Това стана ясно от думите на земеделския министър Димитър Греков.

А вицепремирът Даниела Бобева съобщи, че премиерът Орешарски ще обяви решението си до няколко часа.

"Право на министър-председателя е да реши кога да подаде оставка, ние сме готови," посочи Греков.

Същите думи прозвучаха по-рано през деня от вицепремиера Цветлин Йовчев и от военния министър Ангел Найденов. 

Кой се интересува толкова много от оставката на правителството при положение, че има ясни срокове, в които да се проведат избори. Аз очаквам, че най-късно утре ще бъде внесена оставката на правителството в Народното събрание и дано всички да се успокоят, коментира Ангел Найденов. 

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев не изключва подаването на оставка още днес и коментира защо до момента това не е направено: Той го обяви много ясно, че ще стане тази седмица. Твърде вероятно е и да е днес. Не мога да ви кажа точно. В края на краищата той ще го реши. Кабинетът много отдавна е готов да подаде оставка. Единстевното, което спира оставката, е необходимостта от подаването на оставка и всички процеси след това да бъдат управлявани и да гарантират стабилността и на управлението, и на нормалното провеждане на изборите. Това е единствената причина до момента да не е подадена оставка. Иначе тя вече е декларирана, оставката ще бъде факт.

По думите на Греков, по време на самото заседание премиерът Пламен Орешарски подчертал, че решението кога да депозира оставката в Народното Събрание ще бъде негово. Предположението на министъра е, че това ще стане факт в петък. 

„Мисля, че много се спекулира около оставката. Има график, който е договорен - кога ще бъдат следващите избори, всичко е ясно. Това е въпрос, който по Конституция премиерът може да се произнася. Само премиерът може да каже кога ще подаде оставка", обясни Бобева.

Причина за отлагането не се споменава, но според кулоарните слухове е, за да се избегне съвпадението на днешната дата със събитията от преди година - нощта на белия автобус, когато полиция и протестиращи влязоха в остри сблъсъци, а министри, депутати, журналисти и чиновници останаха часове наред през нощта, блокирани в парламента.

Най-вероятно самата оставка на правителството ще бъде гласувана в петък, тъй като след евентуалното й внасяне утре в деловодството, НС трябва да гласува дневния си ред, в който тя да бъде вкарана.

На днешното заседание на Министерския съвет, по думите на земеделския министър, отново не е била обсъждана номинацията за български еврокомисар. Темата била отложена за следващото заседание. А такова ще има въпреки оставката, тъй като кабинетът ще продължи да работи до назначаване на служебен кабинет. 

Дали обаче парламентът ще заработи не е съвсем ясно. 

Председателят на НС Михаил Миков вчера направи пореден опит да събере политическите партии на консултации, за да обсъдят дейността си до разпускането на парламента. ГЕРБ и "Атака" обаче не се появиха и до решение не се стигна. 

Днес заседанието на НС отново бе провалено поради липса на кворум. Според Борисов това си е отговорност на тройната коалиция БСП, ДПС и "Атака". Лидерът на ГЕРБ заяви, че депутатите му ще влязат в зала само за да гласуват оставката на кабинета. Ако няма такава точка в дневния ред, те отново няма да се регистрират. 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.