• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Продължават действията по преодоляване на последиците от мощното земетресение снощи

Продължават действията по преодоляване на последиците от мощното земетресение снощи

/КРОСС/ Петима от тежко ранените след земетресението на о. Кос са прехвърлени в Атина. 80 пациенти вече напуснаха болниците, предаде БНР. Много от туристите вече напускат острова. Най-трудно е да се овладее страхът на хората. Властите са предприели мерки хората да са на сигурно място.

Проверява се състоянието на всички сгради. В старата част на остров Кос има срутени сгради почти до основи. От новото строителство има само напукани стени и мазилки.

Кеят на пристанището е разцепен на няколко части, фериботите се движат до съседните острови. Хората се опитват да се върнат към нормалния начин на живот. Възстановиха полетите от летището, но транспортна връзка по море не е възможна.

Много са вторичните трусове. Хората очакват информация от сеизмолозите. Те обаче не изключват вторичен трус близък до първия.

В това време, турските власти са изпратили кораб на острова, за да бъдат евакуирани над 200 турски граждани.

"Работим по евакуацията от Кос на над 200 наши граждани. Заради щети, нанесени на пристанището и митницата на острова местните власти не приемат кораби от Бодрум или от различни части на Гърция. Договорили сме се обаче да бъде изпратен кораб до пристанище, разположено в близост до основното пристанище на острова", посочи пресслужбата.

На кораба ще бъдат качени част от турските туристи, които ще бъдат транспортирани до Бодрум, след което корабът ще извърши второ плаване до Кос.

Турското министерство на външните работи потвърди гибелта на гражданин на Турция на остров Кос по време на земетресението.

Двама души загинаха при мощното земетресение с магнитуд 6,7 по Рихтер (според Американския геофизичен институт). Над 200 души бяха ранени при труса, засегнал остров Кос и турското егейско крайбрежие.

Досега са регистрирани над 160 вторични труса.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.