• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Алтернативният Мондиал: Три отбора на терена

Алтернативният Мондиал: Три отбора на терена

/КРОСС/ Три отбора от по петима състезатели, играещи по едно и също време на терен във формата на шестоъгълник, на който са разположени общо три врати. И печели тимът, който е допуснал НАЙ-МАЛКО голове, а не този, отбелязал най-много попадения. Добре дошли в света на алтернативната версия на футболната игра, известна още като 3sided football (от англ. “футбол с 3 отбора”).

Броени дни преди старта на Мондиала в Русия, който ще събере 32-те най-добри национални селекции на планетата, Мадрид се оказа домакин на едно по-нестандартно световно първенство. Негов организатор бе кореспондентът на в. “Гадзета дело Спорт” в Мадрид – Филипо Ричи, а “стадионът”, който прие събитието, всъщност бе арена за борба с бикове в северната част на испанската столица.

Концепцията за футболен мач с три отбора е дело на датския художник и интелектуалец Асгер Йорн, който я създава през 60-те години на миналия век. Повлиян от марксистката теория за класовата борба в капиталистическите общества между буржоазията и пролетариата, Йорн решава да доразвие концепцията чрез... нова версия на футбола. Според него обществата са много по-сложни социални организми, в които често има повече от две враждуващи страни. Така се ражда идеята за футбол с три отбора, при който – в зависимостот ситуацията, два от тимовете може да се обединят в определени моменти срещу третия си противник.

Авангардната версия на играта не добива никаква популярност чак до 1994 г., когато група студенти от Глазгоу, решават да я изпробват, вдъхновени от теорията на Йорн. Скоро след това на Острова се появява и първата лига по футбол с три отбора. Дебютното световно първенство е в родината на създателя на играта – Дания, през 2014 г., а за домакин на втория форум бе избран Мадрид.

През новия век алтернативното движение “Философски футбол” започва да развива този вариант на играта и в Испания. В академията на “Атлетик” Билбао, например, я използват, когато работят върху нови тактики. Баските до такава степен се влюбват в нестандартната версия, че обмислят да организират мач пред световноизвестния музей Гугенхайм.

“Когато играеш срещу два отбора едновременно, неминуемо трябва да си избереш тим, с който да си партнираш в атака, но от съюзник той много бързо може да се обърне срещу теб самия – пише кореспондентът на в. “Гардиън” в Мадрид Сид Лоу, който също взе участие в алтернативния Мондиал в испанската столица. – Истината е, че никога не можеш да имаш пълно доверие на когото и да било от съперниците ти. Става дума по-скоро за пакт между Съветския съюз и Нацистка Германия, отколкото за истинско съюзничество.”

Сега всички погледи се отправят към истинския Мондиал в Русия, но кой знае – може пък бъдещето да принадлежи на нестандартната му алтернатива.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.