• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Късо съединение във властта за нов началник на отбраната

Късо съединение във властта за нов началник на отбраната

/КРОСС/Днес ще станем свидетели на един прецедент в историята на българската армия. За първи път началник на отбраната си отива доброволно, без никой да му е искал оставката. Още по-уникалното е, че заради късо напрежение между властите генерал Константин Попов ще предаде поста на временно изпълняващия длъжността вицеадмирал Емил Евтимов. Ако първото е въпрос на личен избор, то появата на ВРИД е нещо ново, нещо, което не съществува и не е описано в законите и правилниците. За капак на всичко никой не е видял още указите за смяната на караула в МО, просто защото не са публикувани.

Късото съединение между правителството, респективно Министерството на отбраната, и администрацията на президента Росен Плевнелиев създава несигурност и напрежение вече повече от месец. Оказва се, че държавният глава е замълчал по отношение на предложението на министър Николай Ненчев за началник на отбраната да бъде назначен вицеадмирал Емил Ефтимов. Президентът доста време не подписваше и указ за освобождаването на генерал Константин Попов от длъжност и военна служба, независимо че Министерският съвет му предложи това още на 22 декември. Очевидно вече е направил това, но указът все още не е обнародван, както вече казахме.

За споменатото късо съединение говори следният текст от предложението на правителството до президента за назначаване на временно изпълняващ длъжността началник на отбраната. „След обсъждане в Съвета по отбрана беше взето решение за назначаване на вицеадмирал Емил Василев Ефтимов, заместник-началник на отбраната, на длъжността началник на отбраната, но поради непостъпване на информация от администрацията на президента на Република България относно съгласуването на предложението същият се предлага за временно изпълняващ задълженията на вакантната длъжност." Тоест имало е предложение до президента за назначаването на нов началник на отбраната, но то не е съгласувано. Това обяснява и информацията отпреди коледните празници, че лично премиерът в оставка Бойко Борисов е забранил на министъра на отбраната да предлага нов началник на отбраната на мястото на подалия рапорт за напускане генерал Попов. Според Борисов номинация трябва да направи следващото правителство.

Сега правителството предлага на президента да назначи вицеадмирал Ефтимов за временно изпълняващ задълженията на вакантната длъжност началник на отбраната до назначаването на титуляр на длъжността, но за срок, не по-дълъг от една година. Като се уточнява, че назначението няма да бъде съпроводено с повишаване в звание „адмирал". Това е така, защото в случая вицеадмирал Ефтимов не би могъл да заеме длъжността сега, когато съгласно Правилника за прилагане на закона за отбраната и въоръжените сили, няма най-малко една година на длъжността, която заема. Вярно е, че МО подготви промяна на този документ, като по този начин минималният срок за престояване в длъжност на военнослужещия ще бъде отменен до края на 2018 г. Но това е все още проект. Ако правителството го гласува, ще се разшири възможността за номинирането и назначаването на нов началник на отбраната. Право ще придобият и тези генерали и адмирали, които нямат една година на длъжността, която заемат в момента. Разбира се, тази промяна е продиктувана, за съжаление, и от ограничения брой старши офицери, отговарящи на всички изисквания за повишаване във военно звание и заемане на длъжност. С тази ситуация във въоръжените сили има сериозни проблеми при комплектуването на ключови длъжности, без които военните формирования не могат да изпълняват ежедневната си дейност.

Разбира се, не стои въпросът за качествата на вицеадмирал Ефтимов. Той е доказал своята подготвеност с цялата си професионална биография от 1984 г. насам, включително и със заемането на международни длъжности. Неприятно впечатление прави подобна несъгласуваност между институциите, за която се говореше, но вече бе призната и в документ на правителството. Не е добре за армейската общественост и тази нескрита надпревара в сферата на назначенията между сегашното ръководство на Министерството на отбраната и следващото - служебно или редовно. Дано мотивите да са свързани единствено с грижата за стабилността на висшето военно командване. И да няма никакъв политически подтекст.

Мотивите на кабинета „Борисов"

Началникът на отбраната е подчинен на президента на републиката при осъществяване на правомощията му на върховен главнокомандващ на въоръжените сили и е най-старшият офицер с висше военно звание, който е пряк началник на всички военнослужещи от въоръжените сили. Той подпомага министъра на отбраната при изпълнение на функциите му по изготвяне и изпълнение на отбранителната политика и използване на въоръжените сили, което налага до назначаването на титуляр на длъжността да бъде назначен офицер от висшия команден състав за временно изпълняващ задълженията на вакантната длъжност.

Източник: Спиридон Спиридонов, в.Труд

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.