• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Министър Найденов: България нееднократно е декларирала подкрепа за членството на Македония в НАТО и ЕС

Министър Найденов: България нееднократно е декларирала подкрепа за членството на Македония в НАТО и ЕС

/КРОСС/ Министърът на отбраната Ангел Найденов се срещна със своя македонски колега Зоран Йолевски, който беше посрещнат в страната ни с пълен военен церемониал и полагане на венец пред паметника на Незнайния воин по-рано днес, 22 юли. По време на разговорите между двете делегации бяха обсъдени три основни теми - двустранното сътрудничество в областта на отбраната, регионалното партньорство и съвместните инициативи на Балканите, както и подкрепата на България и Министерството на отбраната за европейската и евроатлантическата интеграция на Македония.

„Очакваме македонската страна да изпълнява всички критерии и условия за членство, включително и спазването на принципа на добросъседство", заяви министър Найденов пред представителите на българските и македонските медии след срещата. Той подчерта, че България нееднократно е декларирала своята подкрепа за членството на Република Македония в НАТО и Европейския съюз и изрази увереност, че именно това е бъдещето на Балканския регион. „Прояви, които изопачават историческата действителност или създават настроения срещу едната или срещу другата страна са крачка назад и вярвам, че те могат да бъдат заменени от подход, който да развива диалога и да насърчава общите регионални инициативи", каза министър Найденов.

Той заяви, че по време на разговорите между двете делегации е постигнато съгласие експертна комисия от Министерството на отбраната на Република България да направи посещения и оглед на всички военни паметници и гробища на български военнослужещи, загинали на македонска територия. Експертите от министерствата на отбраната на двете страни ще изготвят списък с военните паметни места и ще опишат тяхното състояние и приоритетите за ремонта и възстановяването им. „Това е тема, която е изключително важна както за Министерството на отбраната и за Българската армия, така и за мен самия като министър, особено на фона на отбелязването на стогодишнината от Първата световна война", каза министър Найденов.

По отношение на двустранните отношения той посочи като основен приоритет и предпоставка за тяхното развитие подписването на договор за добросъседство и сътрудничество, който ще укрепи доверието и партньорството между България и Македония. Министър Найденов акцентира върху Плана за развитие на сътрудничеството в областта на отбраната, в който са включени 17 мероприятия, свързани с планирани посещения на високо ниво, експертни разговори в областта на управлението на човешките ресурси, военното образование, управлението и контрола на финансовите ресурси. Като други важни области за разгръщане на потенциала на отношенията между министерствата на отбраната на двете страни той посочи повишаването на оперативната съвместимост на българската и македонската армии и участието в съвместни тренировки с въоръжените сили на двете страни.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.