• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Военните министри от ЕС ще обсъдят мерки срещу трафикантите на хора

Военните министри от ЕС ще обсъдят мерки срещу трафикантите на хора

/КРОСС/Министрите на отбраната от ЕС се събират на неформална среща в Люксембург днес и утре. Очаква се обсъждането на военната подготовка за втори етап от европейската операция EUNAVFORMed срещу трафикантите на хора през Средиземно море. Страната ни ще бъде представлявана от министър Николай Ненчев.

Същинското заседание ще се проведе утре, но тази вечер във Великото херцогство 28-те европейски министри на отбраната ще се засекат на „неформална" вечеря с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенбег. Рядко се организират срещи на такова високо ниво по военни въпроси между двете организации ЕС и НАТО.

От централата на Алианса в Брюксел не коментират темите в дневния ред на генералния секретар, но по неофициални съобщения това ще е сътрудничеството в борбата с "Ислямска държава" в Сирия и Ирак и ситуацията с насилието в Източна Украйна. Освен това още преди 3 месеца Столтенберг обяви, че НАТО е готов да съдейства на военноморските сили на ЕС в Средиземноморието, ако такава помощ бъде поискана.

Военната операция за разбиване бизнес модела на корабните трафиканти ще бъде част от редовното заседание на министрите на отбраната.

Преди месец ЕС задейства операцията EUNAVFOR Med, която до момента само събира разузнавателна информация със самолети за местонахождението на контрабандистите на имигранти. Сега командващият операцията предлага 2-ра фаза с пращане на военни кораби в международни води, които да издирват и при конфискуват плавателни съдове, използвани за трафик на хора.

С кораби, подводници, самолети и хеликоптери участват 14 страни от ЕС. Приносът на България засега е сведен до един офицер за свръзка в щаб-квартирата в Рим. Поканен е и заместник генералният секретар на ООН по мироопозващите операции Ерве Ладсу относно опитите за получаване на мандат от Съвета за сигурност за намеса на територията на размирна Либия.

Съветът на министрите ще се занимае и т.нар. „хибридни заплахи" от Русия, и ще изслуша французина Мишел Барние, специален съветник на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер по въпросите на отбраната. От септември в Комисията трябва да заработи група от осем експерти за подготвянето на план в отговор на предполагаемата руска пропаганда в медиите и интернет, свързана с украинския конфликт.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.